Cimitirul Inocentilor

La iesirea din statia de metro si RER Chatelet les halles, in drum catre centrul George Pompidou, traversam piata Joachim du Bellay unde putem admira La fontaine des innocents, creatie renascentista din perioada lui Henri 2. Ea inlocuieste o fantana mai veche si este situata la 40 de metri de fostul sau amplasament. Fantana era lipita de biserica des Saints-Innocents.

 

Pe teritoriul cuprins intre rue St Denis, rue de la Lingerie, rue aux Fer(actuala rue Berger) si rue de la Feronnerie se gasea cel mai mare si cel mai infect cimitir parizian : le cimitiere des Innocents. Initial situat in afara orasului, cimitirul Inocentilor devine intra-muros dupa constructia fortificatiilor Parisului sub Philipe Auguste, fapt ce impiedica largirea acestuia. Dedicat initial parohiei Saint Germain l’Auxerois, cimitirul va fii utilizat si de catre alte biserici si spitale parisiene. Legenda spune ca pamantul cimitirului mistuia un corp in 9 zile.

Numarul mare de morti la care se adauga victimele numeroaselor epidemii care au lovit Parisul fac cimitirul neancapator. Drept urmare, de-a lungul zidului care inconjoara cimitirul sunt construite pe coloane gotice, bolte sub care sunt depozitate osemintele extrase din gropile comune pentru a face loc noilor veniti. Cu timpul solul cimitirului se ridicase cu 2,50 m.

 

Necropola era un loc frecventat fiind situata intr-un cartier popular.Sub arcadele ce sustineau depozitele de oase misuna negustori si mici meseriasi ; intalniri galante aveau loc intre gropile comune, pastrate deschise pentru a ingamadi un maximum de corpuri. Mirosul pestiential ce predomina nu impiedica  activitate febrila din interiorul si din jurul necropolei.

Sursa de infectii, cimitirul constituie o amenintare pentru sanatatea publica. Insalubritatea si supra-aglomerarea sunt consecintele  utilizarii continue vreme de 15 secole. In 1780 zidul cavei unei case de pe rue de la Lingerie se surpa sub presiunea unei gropi comune. Cimitirul e inchis la ordinul regelui. Aproximativ 2 milioane de corpuri  sunt transferate catre catabombele situate in epoca respectiva in afara orasului. Operatiunea dureaza 15 luni.

Biserica e daramata, la fel si charnierul. Singurele vestigii sunt arcadelea situate la baza marelui imobil construita in 1669 pe rue de la Feronnerie . In biserica Saint Leu Saint Gilles se gaseste un retable ce provine din cimitir, iar la Louvre  statuia care era infatisata multimii in fiecare an de ziua mortilor.