La Villette

Satul La Villette se intindea in evul mediu de-a lungul drumului care ducea catre rediunea Flandre in nordul Germaniei. Agricultura ramane principala ocupatie pana in sec XIX. In 1805, doua treimi din terenuri erau inca agricole. Vreme de aproape un secol, aici e instalata haznaua capitalei unde sunt colectate apele uzate, deseuri si animale moarte. Situat pe o axa economica importanta teritoriul comunei va cunoaste in secolele 19 si 20 schimbari importante.

Bazinul la Villette care e construit la inceputul secoluli 19 duce la intensificarea activitatii economice. La Villette se transforma treptat in depozitul Parisului. Navigatia si transporturile impreuna cu zonele vaste pentru depozitare sunt la originea instalarii diferitelor activitati industriale la Villette. Un loc important il ocupa industria carnii. Abatorul si piata de animale sunt inaugurate in 1867. Ele isi desfasoara activitatea in cele 4 hale concepute de Baltard.

In 1952 abatorul e desfintat si cartierul popular dispare sub proiecte imobiliare lipsite de gust. Reabilitarea cartierului are loc prin instalarea unui parc si a Cité des sciences et de l’industrie , precum si prin amenajarea cheilor bazinului.

Intre 1865 si 1868 sunt construite abatoarele de la Villette. Pe un teren de aproximativ 50 de hectare, situat de o parte si de alta a canalului Ourq e ridicat un ansamblu care cuprinde abatoare si o piata de animale. Planul de constructie e elaborat de Baltard. Pe partea cu Villette sunt abatoare, iar piata e pe celalalt mal. Animalele erau transportate in vagoane pe o cale ferata special amenajata cu docuri imense pentru a usura descarcarea.