Charonne

Originea legendara se leaga de sfantul Germain, episcop de Auxerre care se intalneste in 431 cu Sfanta Geneviève. O capela celebreaza momentul, fiind la originea bisericii actuale.

Prima atestare e in jurul anului 1000. Regele Robert cel pios cedeaza abatiei Saint-Magloire terenurile care_i apartin. Pana in secolul xvii e proprietatea bisericii. Castelul dateaza de la inceputul sec 17 cand domeniul de Charonne e secularizat. Suprafata domeniului se reduce treptat iar dupa revolutie castelul si parcul sunt vandute in parcele.

Pe 2 iulie 1652, Louis 14 asista din parcul castelului ; in apropiere de Mont-Louis la batalia din fauburgul Saint-Antoine.

O bisericuta si cimitirul sau e ultimul vestigiu al trecutului. Biserica SGDC e construita in sec 12, modificata de mai multe ori, redusa de cateva traverse. Isi pastreaza aerul pitoresc de biserica rurala. Cimitirul e rezervat mormintelor perpetue ceea ce ii pastreaza pitorescul.

Cimitirul PL e construit in intregime pe teritoriul apartinand comunei Charonne.

Senioriul aveau dreptul de judecata in Charonne. La castel exista o sala de audienta, o temnita si o morga. Spanzuratoarea era in afara satului, catre rue de la Justice. In Place de Grès era aplasat carcanul pentru pedepsele lejere.