Belleville

Cartierul Belleville se intinde de la parcul Butte Chaumont pana la cimitirul Pere Lachaise. Suprafata sa corespunde vechiului sat Belleville.

Initial numit Savies si apoi Poitroville, satul Belleville e cocotat pe cea mai inalta colina din vecinatatea Parisului. In evul mediu, diferite abatii detineau aici terenuri si cultivau vita de vie. Numeroase izvoare si parauri asigurau aprovizionarea cu apa a orasului.

Incepand cu secolul XVIII, parizienii se deplaseaza duminica dincolo de bariera de Belleville, pentru a petrece in numeroasele cabarete si taverne instalate aici. Comuna fiind exterioara zidului ridicat de fermierii generali, nu plateste taxe pe produse. Vinul ieftin si atmosfera campeneasca atrag multimile.

Revolutia industriala impulsioneaza activitatile in zona si aduce un aflux mare de populatie: in 10 ani populatia creste de la 8000 la 30.000 de suflete. In ciuda numerosilor artizani, negutatori si a micilor activitati industriale zona se transforma dintr-una agricola prospera intr-una muncitoreasca saraca. Procesul de urbanizare e accelerat. Locuinte saracacioase sunt construite pe fostele parcele agricole.

Dupa reinstalarea monarhiei,numerosi opozanti si agitatori politici gasesc refugiu in cabaretele din zona. Guvernul considera comuna ca un loc periculos, prada agitatiilor politice republicane. fapt confirmat de participarea locuitorilor la revolutia din 1848.

Anexarea din 1860 are consecinte neplacute pentru populatia muncitoreasca. Costul vietii creste de 20% in timp ce salariile raman aceleasi. Nemultumirile se cristalizeaza in 1871 cand Belleville e ultimul bastion al Comunei  din Paris.

Multa vreme cartierul e ignorat de urbanistii orasului.  In anii 1930 numerosi imigranti veniti din estul Europei, Italia, Grecia si Armenia se instaleaza. Dupa razboi emigratia provine din Africa de Nord si din China.

Proiectele de urbanizare din anii 1970 duc la constructia de imobile monotone. Din fericire parcul Belleville -amenajat pe colina odinioara plantata cu vie- constituie o oaza de verdeata in cartierul cere ducea lipsa de spatii verzi. Amestecul intre vechi si nou dau zonei un farmec aparte.