C a r i a t i d e

Cariatidele si atlantii se numara printre putinele fantezii ale arhitecturii de tip hausmanian.Cariatida e statuia reprezentand un personaj feminin care sustine un element din arhitectura cladirii. In Paris sunt repertoriate cateva sute de cariatide.

Printe acestea, cea mai impresionanta decoreaza un imobil situat pe rue Turbigo. Pe fatada cladirii, de-a lungul a trei etaje un inger misterios interpeleaza trecatorul. Initial era destinat constructiei unui far dedicat memoriei lui Auste Fresnel in 1851. In cele din urma e integrata cladirii hausmaniene de pe strada Turbigo. Semnificatia personajului e un mister.

A n t i c l e r i c a l

Sentimentul antireligios care anima populatia in anii tulburi ai revolutiei, duce la distrugerea sau degradarea unui patrimoniu religios milenar. Numeroase relicve religioase vor disparea, monumentele funerare regale sunt vandalizate precum si diverse obiecte de cult. Ura fata de religia crestina ii impinge pe unii sa inlature cuvantul sfant din numele unor strazi sau sa distruga chipul unor sculpturi religioase.

O r i e n t a l

In 1920, guvernul francez decide constructia unei moschee la Paris pentru a onora memoria celor 100.000 de musulmani morti in primul razboi mondial. Edificiul e inaugurat in 1926 in prezenta presedintelui francez si a sultanului din Maroc. Moschea ocupa situl spitalului Pitie.

Lasand deoparte „moschea” din cimitirul Pére Lachaise, edificiu sumar care raspunde unor imperative religioase, moschea de langa Jardin des plantes e prima de pe teritoriul Frantei metropolitane.

C h i n a t o w n

Prima comunitate chinezeasca se instaleaza la Paris in a doua jumatate  a secolului XIX. Dupa primul razboi, cateva mii dintre zecile de mii de chinezi exploatati de catre Franta in cadrul efortului pentru razboi, se instaleaza in arondismentul 3.In perioada interbelica continua imigratia combinata cu prezenta studentilor asiatici in universitatile franceze.Incepand cu anii 1970, chinezii emigreaza in masa, stabilandu-se mai ales in zona Porte d’Italie/Porte de Choissy.

Comunitatea chineza e prezenta mai ales in estul capitalei, intre Porte d’Italie si Porte de Choisy. Aici are loc, cu  ocazia Anului Nou chinez, parada dragonului. Evenimentul atrage sute de mii de curiosi intr-un cartier dominat de turnuri de imobile construite in spiritul ideilor arhitectului Corbusier.

Un alt cartier cu o numeroasa comunitate de origine chineza este Belleville, amestec extraordinar de etnii si natii. Magazine alimentare, restaurante si buticuri asiatice precum si numeroaselor prostituate de origine asiatica, confirma existenta unei insemnate comunitati chineze.