Arhitectura pariziana ilustreaza toate perioadele istorice. De-a lungul secolelor, mica urbe se metamorfozeaza in capitala regatului francez. La initiativa diversilor monarhi, spatiul urban e amenajat si transformat. Zonele mlastinoase sunt drenate pentru agricultura. Treptat, odata cu cresterea populatiei, terenurile agricole devin imobiliare . Ziduri defensive si fortarete, biserici, hoteluri particulare, poduri si piete apar, evolueaza sau dispar in functie de necesitatile urbane.

O buna parte din vechiul Paris dispare in urma proiectelor de modernizare initiate in secolul XIX. Baronul Haussmann impresioneaza prin amploarea lucrarilor de renovare, continuand politica urbana initiata de Bonaparte.

Febra modernizarii e nefasta vechiului oras. Bijuterii de arhitectura veche dispar in urma freneziei imobiliare. Presarate de-a lungul orasului, ramasitele decorative ale unor cladiri distruse sunt ultimii martori ai trecutului arhitectural parizian.

Vechiul Hôtel de Ville

Hotel de Ville e incendiat in mai 1871 de catre comunarzi. Dupa inabusirea sangeroasa a Comunei , cladirea e o ruina. Se hotaraste reconstructia identica la o scara mai mare a vechiului Hotel.

Palatul Tuileries

Cinci regi si doi imparati au locuit in palatul Tuileries. Simbol al puterii monarhice e incendiat in 1871 si demolat 12 ani mai tarziu.

In gradinile Trocadero se gaseste lucarna meridionala a vechiului hotel.

École des beaux-arts

Scoala nationala superioara de arte frumoase e situata pe terenul fostei manastiri a micilor augustini.

Un efort pentru razboi

In cel de-al doilea razboi mondial, Paris e ocupat de catre germani la 14 iunie 1940. Maresalul Petain, erou din primul razboi mondial, devine seful guvernului francez instalat la Vichy. Batranul militar colaboreaza asidu cu nazistii.

Printr-o lege adoptata la 11 octombrie 1941 se hotaraste demontarea si topirea statuilor din metal neferos in scopul folosirii materialului de catre industria militara. Orasul Paris e despagubit la kilogram de bronz in functie de greutate.

Hotel transferart de pe Champs in gradina la Observatoire