Cinci expozitii universale sunt organizate de Franta in secolul XIX. Napoleon III, presedintele devenit imparat, e responsabil de doua dintre ele si alte trei se desfasoara pe perioada celei de-a treia republici in 1876, 1889 si 1900. Ultima expozitie universala la Paris se desfasoara in 1937. Doua expozitii coloniale sunt organizate in 1907 si 1931.

1855

E replica francezilor la prima expozitie universala organizata la Londra in 1851.Entuziasmat de ce vede in capitala britanica,Napoleon III o pregateste pe cea de’-a doua la Paris in 1855. Evenimentul subliniaza apropierea politica intre Franta si Anglia pe fondul razboiului din Crimeea. Regina Victoria viziteaza expozitia instalata pe Champ Élysées.

O cladire imensa, Palatul industriei, e ridicata pe Champs Élysées. Spatiul e insuficient pentru cei 23000 de expozanti. De-a lungul Senei, intre podul Alma si place de la Concorde,  e construita o anexa de 1200 metri lungime si 17 metri inaltime. Intitulata galeria masinilor e accesibila dinspre palatul industriei printr-o galerie.

Pentru prima data, artele sunt incluse in expozitie. Un palat al artelor e construit pe avenue Montaigne.

Palatul industrie e demolat in 1899 si terenul e folosit pentru expozitia universala din 1900. Unele elemente din structura palatului sunt utilizate pentru constructia bisericii  Notre-Dame du Travail, in arondismentul XV.

Pont d’Alma e un alt vestigiu al expozitiei, fiind numit dupa victoria militara obtinuta de francezi la Alma in Crimea. Dintre cele 4 statui care decorau picioarele podului a mai ramas doar zuavul.

1867

Expozitia din 1867 marcheaza apogeul celui de-al doilea imperiu.Scopul evenimentului este de a grupa toate ramurile activitatii umane. Totodata, expozitia consacra apogeul celui de-al doilea imperiu intr-un Paris modern, remodelat de prefectul Haussmann.

In conceptia arhitecturala a expzitiei, se impune pentru prima oara modelul pavilionului national, constructie efemera care grupa elementele culturale reprezentative ale respectivei natiuni.

Criticile emise in legatura cu expozitia din 1855,  duc la instalarea unui nou edificiu pe Champs-de-Mars. Palatul eliptic e o enorma constructie de forma ovala si cu un singur nivel. Tot ansamblul ocupa o suprafata de 15,5 hectare. Intrarea principa e inspre podul Iena. E construita si o gara pentru transportul vizitatorilor.

In jurul palatului se instaleaza diferite pavilioane nationale, aduse in kit si montate pe loc de catre tarile invitate.

Vestigiile expozitiei sunt putin numeroase. In arondismentul XVI intr-un impas privat numit Villa Beausejour sunt instalate cateva din casele(izba) care constituiau satul rusesc.

Teatrul Gaietè Montparnasse e construit cu elemente recuparate la demolarea Teatrului International al Expozitiei in 1867. Ele sunt vizibile doar in decoratiunea interioara.

Pavilionul elvetian e cumparat de administratia pariziana si e instalat pe insula Reuilly in padurea Vincennes.

Parcul Buttes-Chaumons e inaugurat cu ocazia expozitiei.

1878

Expozitia din 1878 are loc dupa caderea imperiului si socul Comunei din 1871. Organizarea e conventionala, in slujba progresului industrial.

Pe colina Chaillot e construit un palat monumental, amestect de stiluri neo-bizantin, mauresc si meridional. Palatul Trocadero e destinat concertelor, conferintelor fiind construit pentru a dura.

Pe Champ-de-Mars, Palatul Industriilor e un edificiu vast de forma rectangulara, a carei fatada cuprinde 3 pavilioane cu acoperis in forma de dom, fiind decorata de o statuie enorma simbolizand republica.

Strada Natiunilor grupeaza pavilioanele tarilor participante. Marile atractii sunt China si mai ales Japonia datorita interesului pentru arta orientala.

Evenimentul se focalizeaza pe progresele tehnologice.Publicul asista la primele experiente electrice si avenue de Opera e ilumitata electric.

16 milioane de persoane viziteaza expozitia insa deficitul de 30 de milioane de franci este criticat in contextul despagubirilor de razboi de 5 miliarde pe care Franta le platea Germaniei.

Palatul Trocadero e demolat in 1937. Elefantul, rinocerul si calul din fata muzeului Orsay decorau odinioara gradinile palatului. Tot aici sunt expuse statuile reprezentand continentele.

O mica parte din galeriile  Palatului industriilor e montata in bazinul Villette, de o parte si de alta.

In arondismentul 13, Cité Fleuri, grupeaza ateliere de artisti construite cu material recuperat la demontarea expozitiei. Gauguin, Modigliani, Rodin.

In padurea Medon e montat un hangar pentru dirijabile cu resturi de la Galeria masinilor.

In imprejurimile Parisului supravietuiesc unele pavilioane prezente in 1878.

1889

In 1889 e celebrat centenarul revolutiei franceze. Expozitia universala marcheaza evenimentul, dar nu se refera la el pentru a nu vexa monarhiile europene.

Este cea mai spectaculoasa dintre expozitii, impresionand prin monumentalul Palat al industriilor si turnul Eiffel. Fierul e utilizat masif in arhitectura, lucru putin obisnuit in epoca respectiva.

Diferitele atractii organizate in aria expozitiei vor accentua latura ludica, atragand spectatorii.

1900

Vechiul Paris e resconstituit cu ocazia acestei expozitii.