Louis XV iubeste mult femeile , dar are cu ele relelatii complicate. Casatorit la 15 ani cu Maria Leszcynska, fiica regelui polonez detronat Stanislas, e fidel in primii ani de casnicie. In 10 ani, Maria naste de 9 ori. Din cauza sarcinilor repetate, aspectul fizic al  reginei se degradeaza.

Fara ezitare Louis o inlocuieste cu contesa de de Mailly-Nesle. Contesa are patru surori. Trei dintre ele o vor succeda in asternuturile regale.. Situatie devine scandaloasa cand favorita ajunge Jeanne-Antoinette Poisson, marchiza de Pompadour dupa casatorie, insa de origine burgheza. Catre sfarsitul domniei culmea provocarii e atinsa cand rolul de favorita regala revine unei fete din popor Jeanne Bécu, contesa Du Barry.

Marchiza de Pompadour

Jeanne-Antoinette se naste la Paris la 29 decembrie 1721 intr-o familie burgheza. Oficial, tatal sau e François Poisson, comis de banca, dar mama fetei avea diferiti amanti. Unul dintre ei, financiarul Charles-François Le Normant se va ocupa de educatia copilei. Tot el o casatoreste cu un nepot de-al sau. Jeanne e frumoasa si bine educata, frecventeaza saloanele la moda, ii cunoaste pe Voltaire si Rousseau. Mama si protectorul fetei au planuri mari pentru ea. Cei doi vizeaza pozitia de favorita regala. Jeanne si Louis XV se intalnesc in padurea Senart unde regele vaneaza. Subjugat de frumusetea ei, regele o aduce la Versailles in suita reginei Maria dupa ce ii anuleaza casatoria.

In 1745 e inobilata marchiza de Pompadour si in 1752 primeste titlul de ducesa. La Versailles, Jeanne organizeaza evenimente si distractii pentru amuzamentul monarhului. Este o protectoare a artelor si a culturii fiind la originea stilului „Louis XV”. Curtea regala o dispretuieste precum si copii regelui( o poreclesc „Maman Putain”).  Legatura amoroasa cu regele se transforma treptat intr-una de prietenie. Marchiza, bolnavicioasa, renunta la statutul de ibovnica transformandu-se devenind consilierul apropiat al regelui in problemele de politica. Statutul sau corespunde rolului de prim-ministru, influentand deciziile politice, numirea ministrilor, sistemul de aliante etc. Din cauza ei Franta se aliaza cu Austria  impotriva Prusiei, delansand razboiul de 7 ani. Canada e pierduta si situatia financiara a regatului e dificila. Tratatul de pace e defavorabil Frantei.

Pentru a-si pastra influenta asupra regelui, marchiza ii furnizeaza acestuia tinere fete cu care Louis se destrabaleaza la Versailles intr-un pavilion discret.

Singurul copil al marchizei e o fata din fosta casatoria care moare de peritonita in 1754. Jeanne e extrem de afectata. Sanatatea sa se degradeaza, avand probleme respiratorii si cardiace.  Epuizata de ritmul vietii la Versailles, se imbolnaveste de pneumonie in 1764 si moare pe 15 aprilie. Louis nu poate participa la inmormantare, dar e puternic afectat de disparitia celei care i-a fost alaturi aproape 20 de ani.

Contesa du Barry

 Jeanne Bécu se naste in 1743 fiind copilul din flori al unei croitorese cu un calugar. Anne, mama fetei are printre iubitii sai un financiar care se va ocupa de educatia copilului. Jeanne, la varsta de 10 ani, e trimisa in pensiune la cuventul Saint-Aure ( in apropiere de biserica Saint-Jean-des-Monts), de unde iese la varsta de 15 ani.

 

O vreme locuieste in cartierul Bonne-Nouvelle impreuna cu mama si cu tatal vitreg. Fata are sangele fierbinte si e data afara din casa unde se angajase ca si camerista. In apropiere de Place des Victoires lucreaza intr-un magazin de moda, atragand atentia clientelei masculine. Printre cei care se perinda aici, un individ ii atrange atentia. Jean-Baptiste du Barry ,pasionat de jocurile de noroc, are un fizic dezagreabil, dar e de vita nobila. Jeanne e intretinuta de domnul conte care o scoate in lume.

Intr-o buna zi, la Versailles, e remarcata de catre Louis XV. Lebel, valetul regelui, da de urma fermecatoarei creaturi si organizeaza primul rendez-vous. La 59 de ani, monarhul e cucerit de naturalul fetei care se comporta cu el ca si cum ar fi un tinerel. Pentru a o prezenta curtii de la Versailles, regele o casatoreste cu fratele lui Jean du Barry.

Aparitia lui Jeanne ca favorita regala provoaca stupoare in randul pretentioasei aristocratii. Pe seama noii favorite circula tot felul de zvonuri. Se spune ca s-ar fii prostituat pentru lui la Gourdan, celebra proxeneta pariziana. Persoana care o detesta este probabil Marie-Antoinette care refuza sa-i vorbeasca.

Dupa  ani regele  moare de variola si Du Barry se retrage in castelul Louvecienne, cadou din partea defunctului rege. In zilele Revolutiei se refugiaza la Londra, dar face gresala de a se reantoarce in Franta unde e arestata pe 21 septembrie 1793 si inchisa la Sainte-Pélagie. In urma unui simulacru de proces e condamnata la moarte pentru libertinaj si conspiratie. Pana in ultimul moment contesa Du Barry crede ca va scapa, ca multimea se va lasa induiosata. Nu vrea sa urce pe esafod, se zbate si lupta pentru viata. Trupul neansufletit e aruncat in groapa comuna din cimitirul de la Madeleine.