Diane de Poitiers

Henri si fratele sau Francois, fii regelui François Ier sunt prizonierii in Spania pana cand tatal lor plateste rascumpararea . Dupa patru ani de captivitate sunt eliberati. Henri are 11 ani . Afectat de anii petrecuti ca prizonier e timid si retras. Tatal sau, sub influenta ideilor renascentiste, vrea sa-l educe cum se cuvine.

Diane de Poitiers , doamna de onoare a reginei Eleonora de Austria e aleasa in acest scop.  La 30 de ani, Diana e inteligenta, frumoasa si respectata pentru integritatea sa morala. Cand printii pleaca in captivitate , il saruta afectos pe frunte pe mezinul neglijat de familie in pofida fratelui mai mare, mostenitor de drept al tronului . Henri e profund marcat de tandretea si frumusetea aristocratei.  Cu ocazia celei de-a doua casatorii a regelui François sunt organizate demonstratii cavaleresti la care Henri participa afisand blazonul Dianei. Relatia materna si iubirea platonica se transforma in atractie fizica de-a lungul anilor.

Diana ramane vaduva, dar relatia cu Henri nu evolueaza intr-un sens fizic. Lucrurile se vor schimba dupa moartea fratelui Francois. Henri devine unicul mostenitor al coroanei Frantei. Noul statut al printului reorganizeaza relatia celor doi. Strategic, Diana devine amanta viitorului rege pentru a-l controla mai bine. Femeia e constienta ca la 19 ani tanarul are sangele fierbinte si risca sa-l piarda in bratele alteia. In ciuda diferentei de varsta de 20 de ani, Henri ramane sub influenta ei pana la sfarsitul vietii.

Casatoria dintre Henri si Catherine de Medicis, nepoata papei Clament VII e sustinuta de favorita. Din pacate, cinci ani mai tarziu, uniunea lor ramane sterila si Henri planuieste anularea casatoriei. Diana intervine ,trimite un medic sa-i examineze si il incurajeaza pe Henri. Catherine naste un baiat in 1544 si ramane gravida de inca 9 ori.

Regina se resemneaza cu rolul secundar pana la moartea accidentala a regelui intr-un turnir. Diana nu are voie sa participe la inmormantare, e obligata sa inapoieze bijuteriile coroanei, iar unii dintre apropiatii sai isi pierd functiile obtinute. Totusi, fosta favorita pastreaza o buna parte din privilegiile obtinute.