Agnès Sorel

Regina, Marie d’Anjou, e o femeie lipsita de farmec. Regele se consoleaza cu domnisoarele de onoare ocupandu-se si de Marie care naste de 12 ori. Charles se metamorfozeaza sub influenta unei tinere fermecatoare din  Femeia care il inspira si tulbura se numeste Agnes Sorel si face parte din suita cumnatei reginei. Foarte repede, Charles se indragosteste nebuneste de aceasta tanara din mica nobilime, care scandalizeaza curtea si clerul cu stilul sau vestimlentar. Celebrul sau decolteu poate fi admirat in tabloul lui Jean Fouquet  ‘La Vierge et l’enfant entoure des anges”  unde Agnes e reprezentata in Fecioara Maria.

Detestata de Delfin, viitorul rege Louis XI , Agnes da regelui 4 mostenitori. Cand Charles pleaca in campanie militara impotriva englezilor , Agnes ramane singura intr-un mediu ostil. Cu pretul unei calatorii istovitoare ajunge la tabara regelui intr-o stare ingrijoratoare. Moare la putin timp dupa ce naste prematur. Dupa analize efectuate in anii 2000, cu ocazia deplasarii ramasitelor favoritei,  se pare ca femeia a fost otravita.

Relatia intre Agnes Sorel si Paris e de scurta durata. In aprilie 1448, frumoasa Agnès ajunge la Paris. Regele Charles VII este impopular in randul parizienilor din cauza taxelor pe care le impune. Luxul execesiv al amantei regale, adulterul si resemnarea reginei scandalizeaza populatia. Agnès si Charles se intalnesc la castelul de langa padurea Vincennes, dar favorita, nemultumita de ostilitatea parizienilor, paraseste orasul dupa 12 zile.