C o l o a n a   M e d i c i s

Situata in primul arondisment pe rue Viarmes coloana astrologica a Mariei de Medicis facea parte din somptuosul hotel construit de Jean Boullant penrtu regina mama. Pasionata de astrologie cere arhitectului sa ridice o coloana astronomica de unde sa poata observa cerul. Un pasaj permite accesul direct din camera reginei la edificiul de 30m care culmina cu o platforma si o mica incapere . In 1572 regina paraseste precipitat palatul Tuileries pentru a se muta in noua resedinta.

Prezenta magicianului si astrologului Cosimo Ruggeri in anturajul reginei si influenta acestuia explica pentru unii graba reginei. Om instruit si cunoscut de a prezice viitorul, Ruggeri este implicat in conspiratia nemultumitilor( nobili catolici si protestanti nemultumiti de politica guvernului). In posesia unuia din complotisti e gasita o papusa de ceara cu ace infipte in ea. Cum regele Charles 9 avea mari probleme de sanatate , papusa(realizata de Ruggeri) este asociata unui ritual de vrajtoriei indreptat impotriva regelui. Astrologul se ascunde dar e arestat si condamnat la galere. Pana la urma Ruggeri e gratiat si i se ofera o sefia unei abatii. Relativa clementa de care se bucura se datoreaza, dupa unii, legaturilor oculte pe care le are cu regina mama.

Legenda sustine ca i-ar fi prezis acesteia ca va muri langa Saint Germain. Speriata, Maria opreste constructia palatului Tuileries, prea apropiat de biserica Saint Germain l’Auxerrois si se muta in hotel de Soisson, singurul vestigiu al noii resedintei regale care a supravietuit e tocmai ciudata coloana de 31 de metri numita ‘coloana Medicis’. In plus, regina mama evita castelul de la Saint Germain en Laye precum si abatia Saint Germain. Sfarsitul Mariei de Medicis demonstreaza inutilitatea masurilor luate. Regina moare la Blois, iar preotul care o spovedeste poarta numele de Julien de…. Saint Germain.

 

Hotelul este demolat in 1784 si coloana este cumparata, fiind salvata de la distrugere. In prezent este lipita de cladirea Bursei de comert (fosta Hala de grau).