Nicolas Flamel

Flamel se stabileste la Paris catre 1343 castigandu-si viata ca si scriitor public langa cimitirul Inocentilor. Aici o cunoaste pe vaduva Pernelle cu care se va casatori. Cativa ani mai tarziu deschide o librarie langa biserca Saint Jacques de la Boucherie(turnul St Jacques e ultimul vestigiu) si cumpara o casa pe rue Marivaux(actual rue Nicolas Flamel).

Achizitia unei carti in urma unui vis premonitoriu ii va schimaba existenta. Cartea este scrisa de un anume Abraham evreul si e in realitate un grimoire de alchimist. In ciuda unei condamnari papale, alchimia e extrem de practicata la Paris(intre 200 si 300 de laboratoare de alchimist). Vreme de 20 de ani Flamel se consacra cercetarilor alchimice incercand transformarea metalului in aur.

 

Nereusind, pleaca in voiaj la Compostella in Spania pentru a obtine ajutorul hermetistilor evrei in descifrarea desenelor misterioase continute in carte. Dupa insemnarile sale reuseste in 1382 prima transmutatie alchimica in prezenta sotiei. Cert este ca din acea perioada Flamel incepe sa cheltuiasca multi bani in opere caritabile: cumpara o casa pe rue Montmorency pentru a-I gazdui pe saraci, construieste capele, un mausoleum, etc. Moartea sa contrazice zvonurile legate de gasirea pietrei filozofale. Nemurirea sau o viata extrem de lunga era promisa celor ce detineau secretul alchimiei.

Dupa moartea lui Flamel alte rumori vor alimenta legenda. De-a lungul secolelor diferite persoane sustin ca l-ar fi intalnit in diverse colturi ale lumii. Locuinta sa este rascolita in cautarea pietrei filozofale. Casa alchimistului va fii confiscata in numele regelui pentru a descuraja amatorii de secrete magice. Piatra de mormant a lui Flamel e expusa la muzeul Cluny dupa ce multa vreme serveste de tejghea unui negustor…