Mlle Lenormand

Considerata ca fiind cea mai celebra prezicatoare din toate timpurile, Anne-Marie Lenormand ajunge in capitala in perioada revolutiei. Lucreaza ca vanzatoare, dar talentul pe care-l arata in arta divinatiei ii va schimba existenta. Catre 1798 se stabileste la numarul 5 pe rue de Tournon.Se spune ca alegerea noii locuinte nu se datoreaza hazardului ci descoperirii prin intermediul pendulei a unui pasaj secret ce dadea in fostele cariere subterane. In perioada tulbure a ‘Terorii’, o iesire secreta reprezenta un pas catre libertate.

.

Reputatia pe care o va cunoaste, atrage in cabinetul sau importante personalitati ale Revolutiei, Directoratului si Imperiului. Oameni politici(Barras, Saint Just, Tallien) si artisti(David si Talmas) trag cartile in cabinetul de pe rue Tournon. Lenormand e visitata de  Robespierre, dar da dovada de imprudenta si prezice incoruptibilului un sfarsit apropiat. Furios, Robespierre o arunca in inchisoare.

La inchisoarea ‘Petite Force’(intrarea se gasea pe la nr 22 pe rue Pavée) imparte aceeasi celula sotia unui aristocrat: Josephine de Beauharnais. Lenormand vede in carti moartea sotului, recasatorirea cu un corsican urmata de un divort. Josephine care va deveni mai tarziu sotia lui Napoleon si imparateasa Frantei, nu o va uita niciodata. Eliberata dupa moartea lui Robespierre, Lenormand isi continua consultatiile primind in cabinet marile personalitati ale imperiului. Il previne pe generalul Moreau (care tradeaza aliindu-se cu englezii) de viitoarea sa arestare. Acesta fuge si Lenormand e inchisa sub ordinul lui Napoleon.

 

 

Dupa Restauratie e eliberata si moare la 71 de ani (desi prezise ca va muri la 124 ).E inmormantata la Pere Lachaise. Traditia spune ca un joc de tarot lasata peste noapte la mormantul sau, capata puteri divinatorii.