M e s m e r

Mesmer e un medic german care descopera ‘magnetismul animal’. Studiaza la scoala de medicina din Viena si din 1772 incepe sa utilizeze magnetismul mineral in tratarea pacientilor. Foloseste magneti, dar isi da seama ca efectul este acelasi prin atingerea pacientului de catre mana terapeutului. Trage concluzia ca exista un magnetism ‘animal’ care poate fi transmis persoanelor si obiectelor. Teoriile sale starnesc scandal in tarile germane si in 1778 pleca la Paris.

La inceput locuieste in place Vendome la nr 16 unde primeste si trateaza pacienti. Academia de Stiinte si Societatea regala de medicina au mari indoieli in legatura cu metoda descoperita de Mesmer. Medicul personal al reginei Marie-Antoinette, secretar al Societatii de medicina este unul dintre opozantii cei mai determinati.

Mesmer se muta pe rue Coq-heron la nr 9 in conacul Bullion si mai tarziu la hotel Coigny unde infinteaza ‘Societatea de armonie ‘cu scopul de a initia doritorii(platitorii unei importante sume de bani) in secretele magnetismului animal. Vor fi create 2 comisii pentru a ancheta asupra fenomenului. Benjamin Franklin, Lavoisier, Guillotin se numara printre membrii.

Sesiunile de magnetizare aveau loc intr-un cadru silentios parfumat de cutii cu flori, semi-obscur si cateodata cu fond muzical( pian ; coruri ;glass harmonica— un instrument inventat de Benjamin Franklin). Dintr-o cuva din stejar ce continea apa , pilitura de fier si de sticla si alte substante care imbunatateau fluidul magnetic, ieseau prin capacul gaurit mai multe tije de fier mobile pe care pacientii(legati intre ei cu o sfoara) le aplica pe zona bolnava. Cu aceasta instalatie numita ‘baquet’ Mesmer trateaza mai multi pacienti deodata. Valetii lui se plimbau printre pacienti magnetizandu-i cu o bara de fier sau cu mainile. Printre suferinzi unii nu simteau nimic, altii tuseau, gemeau si picau in stari delirante. Cei mai atinsi erau dusi in sala crizelor unde peretii si podeaua erau capitonate.

Controversele provocate de rezultatele anchetei care nu recunoaste efectele metodei lui Mesmer, precum si disensiunile in cadrul ‘Societatii de armonie’ il imping pe Joseph Mesmer sa plece din Paris.Revine in perioada terorii revolutionare si e martor la executia lui Bailly (ce facuse parte odinioara din comisia regala ) pe care il saluta. La inceputul secolului paraseste definitiv Franta.