Podul Saint Louis

Podul Saint Louis e reconstruit de mai multe ori. Fragilitatea sa e pusa pe seama unui blestem aruncat odinioara de tigani.

In prima jumatate a secolului XV apar in Franta primele grupuri de tigani denumiti egipteni de catre populatie. Pe 12 august 1427, un grup de aproximativ 100 de persoane se gasesc la poarta Parisului, insa nu li se permite intrarea fiind obligati sa se instaleze la Chapelle-Saint-Denis.

Un cronicar al vremii povesteste ca pe 17 aprilie 1427, 120 tizigani acuzati de practicarea ghicitului  si de furt sunt expulzati din Cité de catre episcop, ingrijorat de influenta nefasta a divinatiei  asupra populatiei. Sunt pusi cu forta in barci si trecuti de partea dreapta a Senei peste bratul Saint-Louis. Nemultumiti de primire, arunca un blestem pe aceasta parte a fluviului care desparte Ile-de-la-Cité de Ile Saint-Louis.

Dupa urbanizarea insulei Saint-Louis in sec 17, e construita o pasarela de lemn (1624) care facea legatura cu Ile-de-la-Cité. Contructie modesta e denumita ‘Podul de lemn’. In ziua inaugurarii e imbulzeala mare la procesiunea organizata. Trei parorhii formeaza cortegii care se inghesuie pentru a trece primul peste noul pod. Pasarela se darama sub greutatea fidelilor. Sunt 20 de morti si 40 de raniti.

Podul e reconstruit in 1717 si e vopsit in rosu primind denumirea „Pont rouge”. E interzis in curand trasurilor fiind considerat nesigur si e distrus in urma inundatiilor din 1795.

Un pod denumit ‘Pont de la Cité’ e ridicat din piatra, fier si lemn in 1804.  E lung de 70 m  larg de 10,22  iar traversarea sa se plateste( 1 sou pe persoana, 5 pe caruta cu 2 cai si  3 pentru un cabriolet cu un cal. Victima propriului succes, constructia se degradeaza si sta sa cada. In consecinta e daramat in 1811. O pasarela suspendata din metal ii ia locul in 1842. Dupa 20 de ani e inlocuita cu un pod metalic.

In perioada Napoleon 3, un pod metalic ia locul pasarelei. Numeroase accidente de navigatie fluviala slabesc structura podului. In 1939 un auto-motor percuteaza podul si provoaca explozia conductelor de gaz situate in interiorul structurii. Podul se prabuseste cu tot cu pietoni si 3 persoane mor inecate. O Pasarela stil feroviar e folosita pe perioada razboiului fiind schimbata in 1970 cu podul care exista inca.