Omul rosu de la Tuilleries

Catherine de Medicis isi construieste un palat in apropiere de Louvre in afara incintei de fortificatii a orasului, pe un teren  ocupat de fabrici de tigle( tuiles). Palatul Tuileries e incendiat in 1871 si e demolat cativa ani mai tarziu.

Legenda leaga destinul palatului de existenta unui spectru  a carei aparitie anunta, in general, drame si dezastre. Unii identifica entitatea ca fiind fantoma unui macelar, Jean l’ecorcheur , care isi desfasoara activitatea in vecinatatea palatului. Se pare ca individul cunoastea unele secrete ale reginei care ordona eliminarea acestuia de catre numitul de Neuville. Jean moare greu si inainte de a-si da sufletul murmura: „Am sa ma intorc”.

Asasinul se duce la palat pentru a raporta indeplinirea misiunii dar, simtindu-se urmarit se intoarce si il vede pe Jean, siroind de sange, care il privea. de 3 ori loveste cu sabia si de 3 ori lama taie aerul fara a intampina rezistenta. Ingrozit alearga la regina pentru a-i povesti. Catherine se amuza dar, peste cateva zile, speriata, paraseste Tuileries pentru totdeauna.

Italianca de origine, regina e superstioasa si utilizeaza serviciile divinatorilor, astrologilor, magilor. Cosmo Ruggieri e astrologul ei atitrat avand o influenta enorma asupra actelor reginei. Intr-o seara, in odaia sa, Ruggieri are viziunea unei cete rosii din care se materializeaza un personaj. Profetic el face revelatii despre destinul- in general funest- al viitorilor locatari.

Tulburata, regina se indreapta catre apartamentele sale. Traversand o incapere modesta si obscura  vede ascuns in umbra chipul amenintator al omului rosu. La  tipetele reginei , damele de companie ajung in graba pentru a o auzi murmurand infricosata: ” omul rosu”. Doua secole trec fara sa se mai vorbeasca de sinistra aratare.

In zilele Revolutiei, familia regala e obligata sa paraseasca palatul Versailles pentru capitala. Locuiesc la Tuileries. Intr-o seara, Marie-Antoinette ,singura in apartament, are o scurta viziune a cetei rosii in care apare silueta unui om de culoarea sangelui. Sfarsitul tragic al familiei regale are loc la scurt timp.

Napoleon are o legatura stransa cu omul rosu care ii apare prima data in timpul campaniei din Egipt. Legenda spune ca viitorul imparat incheie un pact pe o perioada de 7 ani. Dupa batalia de la Wagram, pactul e prelungit inca 5 ani. In 1814, omul rosu refuza prelungirea acestuia si il avertizeaza pe imparat.

In ajunul bataliei de la Waterloo, Napoleon se odihneste in apartamentul sau. Cuprins de toropeala se aseaza pe fotoliu  si paralizat are viziunea unei cete rosii in care se contureaza un om rosu ce poarta pe cap o boneta firingiana.

Dupa caderea Imperiului,  Louis 18 reinstaureaza monarhia. Cu cateva zile inainte de moartea regelui, fratele sau, contele de Artois, traverseaza gradina castelului. deodata, o lumina stralucitoare, rosiatica,  emana scurt prin ferestrele cabinetului regal. A doua regele povesteste ca in noaptea precedenta lucrand tarziu la birou, e cuprins brusc de toropeala si ochii sai vad rosu in jur. Si in aceasta pacla rosie regele are impresia de a deslusi un om de culoarea sangelui. Regele nu e superstitios dar incepand din acea zi sanatatea-i devine subreda. Louis  18 moare dupa cateva zile.

In mai 1871, comunarzii dau foc palatului. La o fereastra, printre flacari, spectrul omului rosu apare pentru ultima data.