Exista un domeniu al activitatilor umane care se ocupa tocmai de ceea ce este suprauman si supranatural. intr-o lume in care stiinta moderna nu se impune inca ca si noua religie, prezenta mai multor realitati e perfect acceptata de societate. Extraordinarul e capabil sa influenteze destinul. Biserica catolica incearca din rasputeri sa puna capat unor cutume si credinte pre-crestine sau prin asimilare sau persecutandu-le. Pe masura ce influenta bisericii,in societate, crestea, diavolul e din ce in ce mai prezent. Vanatoarea de vrajitoare este isterizarea sentimentului prezentei demonice. Diavolul e peste tot, inclusiv la manastire.

Louis XIV, regele-soare, pune capat incriminarii vrajitoriei si revolutia franceza aduce triumful ratiunii. Intr-o lume in care se impune spiritul stiintific, extraordinarul nu si-a spus ultimul cuvant. Aparitia romantismului si influenta sa reintroduc fantasticul in societate. Diavolul se metamorfozeaza in Lucifer, spiritele celor morti sunt in contact cu cei vii si forte obscure actioneaza in jurul nostru.

„La-bas”, romanul scris de Huysmann aduce la moda liturghia neagra, parodie a sfintei liturghii, al carui scop e invocarea demonului. Apare termenul ocultism, folosit pentru prima oara de Eliphas Levi. Un pedagog apreciat, spirit cartezian se transforma in urma unei sedinte de spiritime in papa noii religiei spirite.

Locuri malefice

Pictorul alchimist Baschine spunea despre Paris: ‘exista locuri blestemate, locuri bantuite unde de secole marea anatema a fost aruncata…’.

Diavolul la Paris

Era o vreme cand actiunea demonului era atestata oficial si neindoielnic in documentele oficiale. Satan lucreaza pentru pierzania umanitatii.

Legende

Paris are propria sa mitologie cu fapte a caror realitate nedemostrata pôate constituii marturia unor vechi credinte populare.

Vrajitoria

Tot ce depaseste capacitatea de intelegere a omului simplui si cea de toleranta a bisericii e privit ca vrajitorie.

Magie si alchimie

Magia si alchimia se considera superioare vrajitoriei vulgare, fiind apanajul celor cultivati.