Tournelle

Incinta fortificata a lui Philippe Auguste se termina pe malul stang al Senei printr-un turn rotund numit Tournelle. In locul sau e construita un fort patrata protejat  de turnulete. Cazut in paragina, va fi renovat  la ordinul lui Henri 2 si folosit pentru pastrarea prizonierilor condamnati la galere. Inainte, galerienii erau tinuti in lanturi la Conciergerie in asteptarea convoiului pentru porturile militare.

Plecarile aveau loc de 2 ori pe an in mai si in septembrie. Galerienii erau legati de gat cu un lant, unul in spatele celuilalt si pe jos, paziti de militari , se indreptau catre porturile unde erau afectati. Hraniti cu paine si apa ramaneau legati intre ei pana la destinatie. Aici erau legati cate 5 pe banchete situate in interiorul corabiilor cam pe nivelul apei si manevrau o vasla de peste 10 m ritmati de bataile tobei si stimulati cu lovituri de bici. Condamnarile la galere se faceau si in functie de nevoia de brate a marinei roiale.

Paraginit, castelul e daramat in 1790 si prizonierii transferati in colegiul bernadinilor din vecinatate. La revolutie detinutii sunt masacrati de ‘revolutionarii’ convinsi ca au de-a face cu preoti deghizati.