Grand Chatelet

Locul ocupa de Place du Chatelet continea pana la inceputul secolului 19 un sinistru edificiu unde se aplica justitia regelui. Initial e un mic castel defensiv, construit din piatra de catre Louis 6 cel gras la inceputul sec 12. Sistemul de forificatii avansat construit de Philippe Auguste il face inutil pentru aparare. E transformat in sediul judecatoresc al administratiei pariziene.

Lucrari de restaurare si transformare au loc sub numerosi regi. O straduta disparuta ce se situa in prelungire la rue Saint Denis impartea fortareata in doua corpuri : la dreapta(dinspre rue St Denis) – institutii juridice ; iar pe stanga– inchisoarea unde erau tinuti cei in instanta de judecata. Deciziile se luau repede mai ales in caz de flagrant. Se discuta in legatura cu aplicarea ‘intrebarii’(question preparatoire in french), adica : acuzatul trebuie sau nu torturat.

Inchisoarea nu facea parte din sistemul punitiv judiciar, fiind utilizata ca depozit temporar in asteptarea deciziei tribunalului. Pedepsele erau diverse in functie de fapta comisa, de gravitatea ei si de recidiva.  Inchisoarea de la Grand Chatelet inspaimanta prin conditiile inumane de detentie. Prisonierii sunt obligati sa plateasca pentru mancare si pentru asternut( in general paie). Cei saraci riscau sa nu mai apuce procesul, murind in temnita.

Detinutii erau impartiti intre cei din camerele de la etajul 2(unde erau celule comune dotate cu paturi), cei de la primul nivel culcati pe paie si cei inchisi in beciuri. Aici, 2 locuri erau deosebit de crude : Fosa, unde prizonierii erau coborati cu un scripet, avea forma unui con inversat. Infiltratiile de la Sena faceau ca podeaua era in permanenta inundata. Detinutul nu putea nici sa se intinda(sau aseze) si nici sa se rezeme de peretele inclinat. Durata medie de viata in acest loc de 15 zile. Celalat loc purta numele ‘fin d’aise’( sfarsitul binelui) : diferite reptile, gandaci, sobolani, gunoaie asigurau un consum rapid al vietii nefericitului inchis acolo(un burghez inchis pentru ca-si otravise parintii si 2 surori, moare intr-o luna).

Printre prizonierii celebrii ii putem aminti pe Francois Villon, Cartouche, marchizul de Favras, Moliere. In septembrie 1792 un masacru teribil are loc aici. Zvonuri despre un complot in inchisori duce la uciderea majoritatii prizonierilor(216 din 279) la Chatelet. Napoleon demoleaza inchisoarea si creaza o piata publica in loc.