In vechiul regat, termenul de puscarie convine  in cazul spitalului regal ( Hôpital Royal). Numeroase institutii religioase, precum manastirile, fac parte din sistemul carceral. Un ghid publicat in 1785 ne informeaza ca la Paris sunt 15 stabilimente cu vocatie penitenciara.

Petit Châtelet

Tournelle

Vincennes

Grand Châtelet

For l’Évêque

Saint Germain

La intrarea pe podul Petit Pont se ridica altadata o mica fortareata al carui rol initial era controlul accesului la Ile de la Cité de pe malul stang al Senei. In secolul 9, Charles le Chauve ordona constructia a 2 citadele care protejeaza portile Parisului in contextul atacurilor normande. Micul Chatelet protejeaza intrarea dinspre rue Saint-Jacques, axa rutiera principala din vremea cand orasul purta numele antic de Lutece.

Legenda vorbeste despre 12 razboinici izolati in turnul de pe malul stang care vor rezista eroic atacurilor vikingilor. Cu o armata de 30 de mii si 700 de drakare,  invadatorii din nord ataca pentru a patra oara Parisul. In acele vremuri tulburi, orasul e concentrat pe Ile de la Cité fiind protejat de fluviu. Izolat si infometat, orasul rezista atacurilor repetate, normanzii stabilindu-se pe malul drept in zona Louvre langa biserica Saint-Germain l’Auxerois. Pentru a ridica asediul cer distrugerea micului pod care le bloca accesul catre Bourgogne. Parizienii refuza si continua lupta. Inundatiile distrug podul din lemn si 12 luptatori sunt izolati. Rezistenta lor surprinde vikingii care decid sa dea foc turnului. Incendiul se propaga si luptatorii parasesc fortificatia pentru a continua lupta pe bucata de pod care rezistase apei. De pe insula, parizienii ii incurajeaza si asista ingroziti la lupta inegala care se desfasoara. 11 luptatori sunt ucisi si unul bine imbracat e luat prizonier in vederea obtinerii unei rascumparari. Omul reuseste sa scape, pune mana pe o sabie si isi vinde scump pielea.  Reconstruit din piatra, isi pierde rolul defensiv in urma constructiei incintei de aparare sub domnia lui Philippe Auguste si e transformat mai tarziu in inchisoare.

Grand Chatelet

La intrarea pe podul Petit Pont se ridica altadata o mica fortareata al carui rol initial era controlul accesului la Ile de la Cité de pe malul stang al Senei. In secolul 9, Charles le Chauve ordona constructia a 2 citadele care protejeaza portile Parisului in contextul atacurilor normande. Micul Chatelet protejeaza intrarea dinspre rue Saint-Jacques, axa rutiera principala din vremea cand orasul purta numele antic de Lutece. Legenda vorbeste despre 12 razboinici izolati in turnul de pe malul stang care vor rezista eroic atacurilor vikingilor. Cu o armata de 30 de mii si 700 de drakare,  invadatorii din nord ataca pentru a patra oara Parisul. In acele vremuri tulburi, orasul e concentrat pe Ile de la Cité fiind protejat de fluviu. Izolat si infometat, orasul rezista atacurilor repetate, normanzii stabilindu-se pe malul drept in zona Louvre langa biserica Saint-Germain l’Auxerois. Pentru a ridica asediul cer distrugerea micului pod care le bloca accesul catre Bourgogne. Parizienii refuza si continua lupta. Inundatiile distrug podul din lemn si 12 luptatori sunt izolati. Rezistenta lor surprinde vikingii care decid sa dea foc turnului. Incendiul se propaga si luptatorii parasesc fortificatia pentru a continua lupta pe bucata de pod care rezistase apei. De pe insula, parizienii ii incurajeaza si asista ingroziti la lupta inegala care se desfasoara. 11 luptatori sunt ucisi si unul bine imbracat e luat prizonier in vederea obtinerii unei rascumparari. Omul reuseste sa scape, pune mana pe o sabie si isi vinde scump pielea.  Reconstruit din piatra, isi pierde rolul defensiv in urma constructiei incintei de aparare sub domnia lui Philippe Auguste si e transformat mai tarziu in inchisoare.