Chestionarul

Tortura face parte din vechiul arsenal penal. Acuzatii sunt supusi chestionarului in mod preparator sau prealabil. In primul caz, scopul e de a obtine recunoasterea faptelor incriminate si a posibililor complice. In mod prealabil constituie agravarea pedepsei prin practicarea torturii inainte de executarea sentintei.Chestionarul¬† putea fii ‘ordinar’ sau ‘extraordinar’. Diferenta se facea prin durata si intensitatea supliciilor.

La Paris se practica mai ales supliciul apei fiind considerat cel mai insuportabil si in acelasi timp  mai putin distrugator fizic. Corpul acuzatului era intins pe un banc legat cu lanturi la maini si picioare. Actionate de scripeti corzile intindeau corpul suspendandu-l in aer si incomodand circulatia sangelui. Corpul era intins la maxim cu o scandura strecurata la spate in zona rinichilor. Printr-un corn de vita gaurit, chestorul turna in gura victimei echivalentul a 10 litri de apa( cantitatea era dubla pentru chestionarula extraordinar). Prizonierul era tinut de nas fiind obligat sa inghita. Un medic era prezent pentru a impiedica moartea prematura a acestuia. Prizonierul era interogat in timpul procedurii.

Cealalta metoda folosita poarta denumirea de ‘brodequins’. Picioarele acuzatului sunt fixate fiecare intre 2 scanduri strans legate, plasate intre genunchi si glezna. Picioarele sunt legate straDupa aceea, picioarele sunt legate intre ele. Folosind un ciocan, calaul bate patru piroane de lemn intre lemnele din interor in partea superioara la nivelul genunchilor si jos, la nivelul gleznelor. Din cauza presiunii exercitate, oasele se sfarmau. Pentru chestionarul extraordinar sunt batute 8 cuie. Procedura odata incheiata, acuzatul era revigorat si dus in fata tribunalului care pronunta sentinta. Metoda e mai putin folosita din cauza riscului important de schilodire a inculpatului.