Stalpul infamiei

Stalpul infamiei e o forma de pedeapsa legera. Condamnatul e condus pe jos cu mainile legate in locul public unde e executata pedeapsa. Initial e folosit pilori-ul care e inlocuit mai tarziu cu carcanul.

Pilori este stalpul infamiei unde sunt expusi public raufacatorii. La Paris cel mai celebru e situat la Halles si era constituit dintr-un turn octogonal cu un etaj unde acuzatii erau fixati cu capul intr-o roata cu pivot fiind astfel expusi, rand pe rand, inspre toate punctele cardinale. Pe o tablita deasupra capului fiecarui acuzat se mentiona fapta pedepsita.

La Paris, pricipalul pilori se gasea  la Halles, principala piata a capitalei. Era un mic turn octogonal care avea in centru un stalp inconjurat de o roata de fier prevazuta cu 3 gauri pentru cap si maini. Condamnatii erau expusi cate doua ore vreme de trei zile de targ. Din jumatate in jumatate de ora, stalpul pivota pentru ca  vinovatul sa poate fii admirat de catre toti. Populatia avea dreptul sa-l insulte si sa arunce in el cu gunoaie.

Carcanul e folosit in locul piloriului. E un stalp de care sunt prinse lanturi care au la capat un colier de fier. Condamnatului i se pune acest colier in jurul gatului iar un panou agatat in fata si in spate informeaza despre fapta comisa cu numele si adresa persoanei. Spectatorii ii insulta pe cei afisati.