Hotii marunti erau schiloditi( li se taia o ureche la prima abatere, apoi cealalta ureche sau nasul, a treia oara moartea era aproape inevitabila). Talharii si asasinii erau fie spanzurati, fie trasi pe roata. Ereticii, vrajitorii si otravitorii erau arsi de vii. Falsificatorii erau intr-o vreme aruncati de vii in apa(sau ulei) fiarta. Servitorii care isi furau stapanul erau scurtati de cap. Femeile hoate erau ingropate de vii. Hotii ajungeau la galere. Celor de origine aristocratica l-i se taia capul. Pedeapsa cea mai cruda era aplicata pentru regicid( Ravaillac, Damien,Jean Châtel ). Vinovatul era legat de 4 cai si sfasiat in bucati. In functie de perioada( razboi, foamete, penurie, rata mare a infractiunilor) justia putea fii mai aspra sau mai clementa. In vremuri dificile, pedeapsa cu moartea era data cu usurinta chiar si pentru mici faradelegi. Expunerea la stalpul infamiei se aplica negustorilor necinstiti, proxenetilor, bancrutierilor etc. Biciul si insemnarea cu fier inrosit condimenteaza lista supliciilor. Bigamii si adulterii erau rasi(par, sprancene, barba) si plimbati prin oras asezati invers pe spinarea unui catar. Executarea pedepselor se desfasoara in spatiul public, in zone de intensa circulatie cum ar fii piete si rascruci de drumuri. Severitatea legilor urmarea descurajarea posibililor candidati la incalcarea legii, executiile publice urmarind acelasi scop. Interesul autoritatilor era ca un maximum de persoane sa asiste pentru un impact cat mai puternic in randul populatiei.

Roata

Pentru supliciul rotii condamnatul e intis pe o roata de lemn verticala sau legat pe o cruce in X. Calaul utilizeaza o bara de fier pentru a zdrobi oasele culpabilului in mai multe locuri. La sfarsit roata e ridicata in inaltime cu corpul agonizant si lasata asa pana la ultima suflare a condamnatului.

Focul

Focul e pedeapsa aplicata ereticilor, vrajitoarelor, sodomitilor. Victima e legata de un stalp ridicat deasupra rugului. In unele situatii se permite strangularea ei de catre calau pentru a nu sfarsii arsa de vie.

Spanzuratoarea

Persoanele de conditie modesta sunt spanzurate. In evul mediu din respect pentru onoarea femeii, condamnatele la moarte sunt ingropate.

Écartèlement

Mod de executie exceptional aplicat vinovatilor de regicid. E un spectacol atroce care poate dura ore in sir cum e cazul lui Damien care il raneste superficial, la Versailles, pe Louis 15.  Bratele si picioarele acuzatului sunt legate fiecare in parte la cate un cal dupa care cele 4 animale trag in directie opusa pana cand membrele sunt smulse corpului.

Decapitarea

Persoanele de vita nobila sunt executate in general prin decapitare. In acest scop calaul utilizeaza o sabie. Situatia se dovedeste cateodata complicata. O executie de calitate depinde mult de priceperea calaului care, cateodata lipsea. Intr-un astfel de caz, spectatorii nemultumiti il linseaza pe executor.

Divers

Evul Mediu e creativ in suplicii. Executia unui condamnat la moarte putea fii o sursa de inspiratie pentru autoritati. Charles Vi, rege nebun e in drum catre castelul Vincennes banuind-o pe regina de adulter. Pe drum intalneste un cavaler care tocmai parasise domiciliul regalo-conjugal.  La ordinul regelui, amantul e dus la Chatelet si interogat dupa care e inchis intr-un sac si aruncat in Sena. Pe sac era scris ‘Lasati sa treaca justitia regelui’.

Guilotina

Guillotina e instrumentul care va uniformiza aplicarea pedepsei cu moartea. In zilele revolutiei, doctorul Guillotin, deputat de Paris, propune o reforma a sistemului penal. Progresist, sustine egalitatea pedepselor indiferent de originea sociala. Pentru pedeapsa cu moartea propune decapitarea printr-un procedeu mecanic. Daca Guillotin e responsabil de teoretizarea instrumentului care ii va purta numele, nu el este cel care il construieste. Un alt doctor, Louis, il concepe si il construieste in atelierul unui fabricant de pianuri. Guilotina e inspirata dintr-un instrument de executie folosit de italieni si de englezi. Experientele se fac mai intai pe cadavre in curtea spitalului Bicetre si apoi pe oi vii .

Prima executie publica cu aparatul numit initial louisette( dupa numele doctorului Louis) are loc in 1792. Nicolas Pelletier, hot si asasin, e executat de . Charles-Henri Sanson. Publicul, obisnuit cu executii ‘spectacol e nemultumit de rapiditadea cu care se intampla totul. In 3 minute nu mai era nimic de vazut.

Instrumentul isi face un renume sinistru in zilele terorii revolutionare. Initial e instalata in place du Caroussel dar, pentru executia regelui e mutata  in piata Revolutiei -mai mare si sigura de acces. Din mai 1793 pana in iunie 1794 peste 1000 de persoane sunt decapitate in actuala Place Concorde. Procesiunile de condamnati si climatul sangeros dauneaza afacerilor si vietii cartierului. O scurta perioada guilotina e plasata in Place de la Bastille si de acolo directia Place du Throne la ierirea din Paris, pe drumul catre Vincennes. Pentru executia lui Robespierre si a partizanilor sai ‘vaduva’ ajunge iar in Place de la Revolution.

Dupa aceea executiile au loc in Place de Greve. Urmatoarea etapa in periplul ghilotinei e rue du Faubourg Saint-Jacques la iesire din oras. Mai tarziu locul executiei e in fata inchisorii La Grande Roquette sau in fata la inchisoarea Santé. Reactia publicului in timpul executiilor determina autoritatile sa interzica executiile publice.