Place de Greve

Principalul loc de executie parizian vreme de 500 de ani este Place de Greve. Pana in secolul 19, place de l’Hotel de Ville se numea place de Grève( plaja sau greva) datorita pozitiei sale pe malul Senei. In vremea lui Louis 11 se instaleaza o spanzuratoare, numeroase executii avand loc pana in 1832. Fiecare categorie de culpabili are propriu-i mod de executie. Nobilii sunt decapitati cu sabia sau cu sacurea, ereticii sunt arsi, oamenii din popor, spanzurati si cei acuzati de regicid sunt rupti in bucati. François 1er si Henri 2 instaureaza roata pentru talharii de drumul mare si pentru criminali. Supliciu consista prin sfarmarea oaselor(brat, antebrat, picioare si piept) si expunerea codamnatului( cu membrele aduse in spate) pe o roata orizontala pana isi dadea sufletul. Casanova va asista la supliciul lui Damien, vinovat de atacul asupra lui Louis 15. Cartouche o sfarseste tot aici. Dezamagit de lipsa de initiativa o tovarasilor din banda( nu incearca sa-l elibereze) se pune pe ciripit si ii toarna pe toti.(—–FISA—-Cartouche). Montgomery, nefericitul adversar al lui Henri 2 in turnirul fatidic de la Hotel de Tournelles, e decapitat. Ravaillac, Lavoisin,Jean Chatel, contele de Horne, Brinvilliers si multi altii au sucombat in place de Greve . 

place de l’Estrapade

Catre sfarsitul secolului 17 soldatii hoti si dezertorii erau sufereau supliciul estrapadei , de origine italiana. Cu mainile legate la spate, condamnatul era ridicat cu un scripete pana in varful unui stalp. Cand ajungea sus, era lasat sa cada liber la sol. Operatiunea se repeta pana cand membrele se dislocau.Cateodata ,de picioarele acuzatului se legau greutati. Locul pe care se aplica tortura primeste denumirea de Place de l’Estrapade. Mai tarziu ‘l’estrapade’ e  mutata in piata de cai  care se situa in vecinatatea bulevardului Saint Marcel. Cum marina regala are in permanenta nevoie de de vaslasi , pedeapsa dispare, iar soldatii sunt trimisi la galere.

Gibet de Montfaucon

In perioada evului mediu « le gibet »(s-ar putea traduce spanzuratoare si in acelasi timp si furci) de Montfaucon e simbolul autoritatii si justitiei regale. E situat in afara orasului la aproximativ 300 de metri, de-a lungul drumului de Flandres. Ridicat pe o mica movila, domina campia si mlastinile din nord-estul Parisului

.Montfaucon e construit pe 3 nivele si masoara aprox 15m .  Structura edificiului consta in 16 mari coloane de granit asezate pe o baza de piatra, goala in interior unde se depozitau resturile condamnatilor de la Montfaucon si din alte locuri de executie. Accesul se facea pe o rampa iar platforma era protejata de o poarta de fier pazita.

 

In functie de hotararea justitiei, corpurile supliciatilor erau atarnate in streang o perioada, pentru exemplu. Scopul regelui e intimidarea si terorizarea potentialilor oponenti. La Montfaucon au loc si executii prin spanzurare. Femeile, pentru a nu soca morala publica, sunt ingropate de vii.

Calatorul care intra in Paris vedea de departe crudul spectacol al zecilor de corpuri atarnate in lanturi, ramasite din ceea ce odata fusese o fiinta umana. Intr-un croncanit continu,sute de corbi ce se invarteau deasupra movilei. Mirosul pestilential al resturilor in descompunere invada imprejurimile. 

Gibetul e pazit de arcasii regali. Familile spanzuratilor incercau sa recupereze corpurile pentru a le ingropa crestineste. Montfaucon e centru unui comert macabru cu ramasite umane unde clientii sunt medici, vrajitoare si alti magicieni. Montfaucon este loc de justitie de la sfarsitul sec 12 pana la mijlocul sec 17, fiind distrus catre 1790.

Piata Croix-du-Trahoir

          La intersectia dintre strazile Arbre sec si Saint-Honoré, se gasea odinioara un loc de supliciu.  Falsificatorii sunt opariti de vii, iar servitorii indiscreti isi pierd urechile.