Printesa Jabirowska

In 1684 are loc la nr 2 ,pe stada Courtalon, deznodamantul unor intrigante evenimente. In decurs de 4 luni , 26  tineri burghezi sunt declarati disparuti de catre familiile disperate. Diferite znovuri alimenteaza nelinistea parizienilor. Unii vorbesc o printesa care s-ar imbaia in sange uman pentru a se videca de o oarecare boala. Altii acuza evreii care practica crucificari pe crestini.

Povestea ajunge la urechile regelui Louis 14. La Reynie, locotenent general al politiei e insarcinat cu rezolvarea misterului. Ancheta e condusa de Lecoq  cel mai talentat agent al politiei pariziene. Lecoq se foloseste ca momeala de fiul sau Exupere, de varsta apropiata cu disparutii, . Baiatul, imbracat in progenitura de burghez instarit se plimba gradinile de  la Luxembourg si Tuileries,  afisand ostentatoriu lanturi de aur in jurul gatului si punga burdusita cu galbeni.

Dupa 5 zile, cunoaste, la Tuilleries , o fermecatoare domnita, insotita de o batrana harpie. Dupa spusele celei din urma ,fata era rodul dragostei dintre un print polonez cu o parizianca din popor. In urma mortii printului, fata mosteneste intreaga lui avere. Tanarul se da drept fiul unui medic cunoscut si burghez instarit din Metz, venit la Paris pentru studii. La insistentele baiatului, batrana hoasca accepta un rendez-vous pentru diseara.

In fata bisericii Sain Germain l’Auxerois, servitoarea si baiatul se intalnesc sub supravegherea agentilor lui Lecoq, care fusese informat despre posibila pista. Dupa mai multe ocolisuri cei doi ajung pe strada Courtalon unde tanarul e primit de catre fata ce se prezinta ca fiind printesa Jabirowska. Subjugat de frumusetea ‘printesei’, el uita de misiunea sa de anchetator.

Ramas singur cateva minute, atentia ii este atrasa de un paravan ce parea lipit de zid. Intrigat, baiatul reusesete sa-l inlature, dand la iveala o ascunzatoare in zid. Inauntru gaseste pe platouri de argint capetele mumificate ale mai multor tineri. In acelasi moment Lecoq impreuna cu oamenii sai intra pe fereastra camerei. Neprimind semnalul asteptat din parte fiului sau, politistul se ingrijoreaza pentru viata lui. Era si timpul. Printesa apare si ea cu 4 banditi inarmati. Toti sunt arestati si misterul disparitiilor este elucidat.

 

Folosind farmecele fetei, care era in realitate englezoica si nicidecum printesa, banditii atrageau tineri pe care ii ucideau. Capetele imbalsamate erau vandute in Germania pentru studii de anatomie, iar corpurile erau propuse studentilor la medicina. Toata banda fu condamnata la moarte in urma unei proces. Povestea spune ca frumusetea fetei (Olympia Guilfort era numele ei) a atras atentia unor persoane importante de la curtea regelui . Favoritul regentului( fratele regelui) insista pe langa acesta pentru a cina in compania ‘printesei’.

Cu ajutorul unei ‘lettre de cachet’( document prin care regele decide cine intra si cine iese din inchisoare fara interventia justitiei) in alb , lady Guilfort e scoasa de la Bastille si adusa la Versailles unde o asteapta Monsieur (numele dat fratelui) cu 2 dintre favoriti, un cavaler si un marchiz. Nepasator la farmecele feminine, pleaca lasandu-i pe cei 2 in compania monstruoasei creaturi care prin viclenie reuseste sa-i inchida intr-o camera si sa fuga la Paris. Un fost complice care locuia pe rue du Plat d’Etain(1er ar) o ascunde.

Femeia reface banda, dar schimba metoda de actiune renuntand la galanterie. Vrea se se razbune pe Exupere, cel care a demascat-o. Un complice ii propune fiului de politist afacerea urmatoare : in schimbul unei sume de bani adresa sa va fii data ca loc sigur pentru stocarea unor produse de contrabanda aduse de la Bruxelles. Baiatul va recupera o parte din marfa, iar restul il va preda autoritatilor .

Cateva zile mai tarziu 2 mari cufere sunt depozitate la parter intr-o sala mare. Din pacate cheile fusesera ‘uitate’ de omul cu ‘afacerea’ la hanul unde locuia. Pleaca promitand sa treaca a doua zi. Exupere observa ca in cufere au fost date gauri si intra la banuieli. Impreuna cu un prieten stau la panda si descopera conspiratia. In fiecare cufar e ascuns un bandit. Crezand casa pustie, talharii ies din lada si discuta dezvaluind planul de razbunare. La noapte vor deschide usa si vor da semnalul pentru restul trupei. Impulsiv, Exupere actioneaza si impusca mortal un hot, ranindul pe celalalt. Noaptea, semnalul e dat si restul banditilor cad in capcana intinsa de politie. Femeia car ii insoteste nu e englezoica. A doua zi, baiatul primeste un mesaj de la Guilfort prin care femeia furioasa il ameninta cu razbunarea sa. Din pacate dosarul din arhive este incomplet, necuprinzand concluzia pasionantei istorii.