Moartea lui Louis D’Orleans

Louis, duce de Orleans, e fratele regelui. Conflictul dintre el si Jean sans Peur, ducele burgunzilor, va avea un deznodamant sangeros pentru ambele tabere.

 

Pasiunea lui Louis pentru jocurile de noroc, petreceri si femei sporesc impopularitea sa la Paris. Infidel, ducele colectioneaza portretele femeilor pe care le-a iubit. Printre acestea s-ar fi aflat si sotia  puternicului duce de Burgundia, alaturi de alte doamne de la curte. Se zvonea ca regina si Louis erau amanti, iar propaganda burgunda ii atribue fratelui regelui paternitatea delfinului Charles VII. Regele, in perioadele sale de luciditate il sustine pe Louis in defavoarea ducelui de Burgundia.  Confruntarea politica dintre familiile Orléans si Bourgogne ia o turnura fatidica cand Jean planuieste asasinarea adversarului incomod.


In seara de 23 noiembrie 1407, ducele d’Orleans e in vizita la Hotel  Barbette unde regina nascuse de cateva zile un baiat care va muri prematur. Un valet al regelui, implicat in complot, il convoaca pe Louis la palatul Saint-Pol, resedinta lui Charles VI. Iesind de la regina, Louis o ia pe strada Vieille du Temple. In dreptul cabaretului cu imagine Notre-Dame, o duzina de asasini se napustesc asupra ducelui si a micii sale escorte. Louis e casapit impreuna cu valetul sau fidel, dupa care grupul de ucigasi se refugiaza in hotelul lui Jean de Bourgogne. A doua zi, tot Parisul stie cine e in spatele crimei. Jean recunoaste faptele si il acuza pe Louis de vrajitorie, dupa care paraseste in graba capitala.

Evenimentul produce o turnura tragica in istoria Frantei, declansand un razboi civil intre partizanii familiei Armagniac si cei ai clanului burgund. Cativa ani mai tarziu, Jean e asasinat la randul lui.