Marchizul de Sade

Cuvantul sadisme este un neologism francez care se va raspandi in vocabularul mai multor limbi. Originea lui se gaseste in persoana extrem de controversata a celui cunoscut de istorie sub numele de Donatien Alphonse François de Sade. Se naste in 1740 la Hotel de Condé. Tatal sau, contele de Sade face parte dintr-o veche familie aristocratica din sudul Frantei. Mama e dama de companie a printesei de Condé.

Hotelul familiei Condé, era un vast domeniu care se situa intre Jardin de Luxembourg si abatia Saint Germain pe locul ocupat azi de teatrul Odeon si strazile din jur.

Studiaza la colegiul Louis le Grand(123 rue Saint Jacques) rezervat elitelor. Se casatoreste in mai 1763 cu o tanara dintr-o familie de aristocrati magistrati. Cateva luni mai tarziu, intr-o casa inchiriata pe rue Mouffetard, marchizul organizeaza o ‘sedinta’ in compania unei tinere prezentate de o codoasa de pe rue Montmartre. Pentru 2 ludovici, fata e fortata sa participe la o sesiune erotico-blasfematoare. Denuntat de femeia ingrozita( bici-crucifix- sodomie), de Sade e inchis in donjonul de la castelul de Vincennes. Datorita statutului nobiliar si interventiei tatalui sau pe langa Louis 15, iese dupa o luna.

Condamnat la Conciergerie, marchizul e izolat in castelul sau de La Coste. Un mic periplu la Marsilia impreuna cu valetul sau se lasa cu scandal. Organizeaza o orgie cu prostituate la care le da pastile afrodisiace cu cantharida. Doua dintre doamne sunt gata sa dea ortu popii si il acuza de otravire.

Cativa ani mai tarziu, in Place des Victoires, Sade acosteaza o vaduva la somaj. Femeia, speriata de intentiile marchizului afirma ca nu practica prostitutia. Nici vorba de asa ceva. Generosul marchiz ii ofera un loc de munca ca si menajera si o acompaniaza intr-o caleasca cu ferestre acoperite la Arcueil unde avea o proprietate. Legata de pat, femeia e supusa unui tratament sadic( cuvantul apare mai tarziu— oare care-o fii etimologia sa?). Biciuita, crestata cu brisca si picurata cu ceara, femeia reuseste sa fuga improvizand o coarda cu cearceafurile. gata sa dea ortu popii si il acuza de otravire.

Donatien dispare, dar e condamnat la moarte de tribunal. In continuare o corupe pe tanara sa cumnata retrasa la manastire. Impreuna fug in Italia. La cererea soacrei, de Sade e arestat si inchis. De la Vincennes e mutat la Bastille. Aici, pe fereastra de la celula alerteaza trecatorii strigand ca la Bastille prizonierii sunt ucisi. Tambalaul pe care il provoaca duc la transferul sau cu cateva zile inainte de izbucnirea revolutiei si caderea Bastiliei. De Sade ajunge la Charenton, ospiciu religios pentru nebuni.

Eliberat la revolutie se inscrie intr-o sectiune revolutionara unde este foarte activ. In ciuda zelului, trecutul cantareste greu pentru el. Origini aristocratice, scandal literar( acuzat ca ar fii scris Justine) si sexual il retrimit in inchisoare. De data asta intr-o fosta manastire( Madelonettes – rue Fontaines du Temple) pentru prostituate penitente. De aici e transferat la inchisoarea carmelitelor stabilita in fosta manastire( pe langa rue Vaugirard) ‘des Carmens’, apoi la Saint-Lazaire si in final Picpus de unde e eliberat in 1794( trece foarte aproape de ghilotina). Perioada de libertate se incheie definitiv in 1803, cand, la ordinul lui Napoleon, preocupat de morala publica, e inchis la Charenton pana la moarte(1814).