Victor din Aveyron

In 1970, François Truffaut realizeaza filmul „L’enfant sauvage”( Copilul salbatic). Regizorul se inspira dintr-o poveste adevarata de la inceputul secolului XIX. In 1800, trei vanatori captureaza un copil salbaticit. Baiatul avea un comportament aproape animalic: nu vorbeste, e extrem de asocila, are o postura de primat cand se deplaseaza etc.

In capitala, informatie straneste curiozitatea opiniei publice. La dispozitia ministrului de interne copilul e transferat la Paris. In mediile stiintifice, in contextul apariziei psihiatriei moderne, se discuta cu pasiune de cazul „copilului salbatic din Ayeron”.  Baiatul e numit Victor deoarece „o”era singura litera care parea sa reactioneze.

Diferite ipoteze sunt emise in legatura cu starea in care se gasea copilul. Cei doi creatori ai psihiatriei moderne se gasesc in tabere opuse. Philippe Pinel, celebru prin masurile progresiste in domeniul bolilor mentale(modernizeaza spitalul Salpetriere unde era medic-sef si suprima lanturile cu care erau legati pacientii) trage concluzia ca Victor este retardat mintal incurabil.

Itard este noul medic-sef al Institutului pentru surdo-muti(254 rue Saint Jacques). Pentru el problema e educationala datorita unei izolari sociale prelungite si premature.

 

Vreme de 6 ani se ocupa de educatia baiatului, incercand sa-l desalbaticeasca. Il invata sa se imbrace singur, sa foloseasca tacamuri, sa scrie, sa scoata apa, sa emita unele sunete(in schimb nu vorbea).Raman insa unele reflexe comportamentale din existenta anterioara(catarat in arbori, vagabondage). De la varsta de 18 ani, Victor va trai intr-o dependenta a Institutului de surdo-muti(4 impase des Feuillantines) pana in 1828, anul mortii. Autosia practicata nu arata nici un deficit cerebral. Polemica ramane deoarece Victor nu reuseste sa se adapteze societatii, traind izolat. Gesturile si attudinile pe care le invata sunt inaccesibile animalelor, dar ramane blocat la un nivel de inadaptare. Cazul lui Victor interogheaza asupra rolului educatiei in formarea fiintei umane. Ne nastem sau devenim umani ?