Focul Sfantului Anton

In evul mediu, ergotul secarei – ciuperca parazit care se dezvolta pe spicele cerealelor in anii ploiosi – cotamineaza faina provocand adevarate epidemii numite ‘focul sacru’, ‘raul ardentilor’ sau ‘focul Sfantului Anton’. Biserica sustinea ca boala e pedeapsa divina pentru dezmat. Fratii calugari din ordinul Sfantului Anton devin specialisti in ingrijirea bolnavilor pe care ii hranesc cu paine din grau, necontaminat de catre ciuperca.

In forma sa virulenta, ergotismul provoaca spasme, delir si contractii urmate rapid de moarte. O contaminare mai lejera se manifesta prin inegrirea si gangrenarea membrelor, vezicule enorme pe corp si tulburari mentale.

In anul 1130 populatia pariziana e decimata de ‘focul sacru’ care provoaca 14 mii de decese. Episcopul impune postul si organizeaza rugaciuni publice. O ceremonie pleaca de la basilica inchinata sfintei Genevieve cu altarul care contine moastele sfantei. Procesiunea are ca si destinatie Notre Dame. 103 bolnavi ating altarul in miscare si o suta dintre ei se vindeca in mod miraculos. Miracolul ardentilor va fi sarbatorit anual pe 26 noiembrie printr-o decizie data anul urmator de catre Papa. Procesiunea constituie modelul dupa care vor fi organizate pana in 1947, 93 de astfel de ceremonii in situatii extraordinare de calamitate publica.

Modul de desfasurare respecta o procedura stricta pana la Revolutie. Genevieve trebuia acompaniata de resturile Sfantului Marcel, episcop al Parisului din sec 4. Procesiunea nu se putea organiza decat prin decizie data de Parlament. Cu o zi inainte se postea. Altarul Sfantului Marcel era purtat de la Notre Dame in interiorul basilicii Sainte-Genevieve. Alaiul o lua pe strada Faubourg St Jacques si trecea podul Petit Pont pentru a ajunge la catedrala. Pe pod, purtatorii celor 2 altare schimbau incarcatura si intrau in biserica unde avea loc o slujba solemna. La sfarsitul acesteia, racla sfantei se intorcea la basilica. Sfantul Marcel o conducea pana la biserica Sainte-Genevieve des Ardents( se gasea in fata la ND ). Convoiul o lua pe rue Galande pana la piata Maubert si de acolo pe rue de la Montagne SG. Sicriul ramanea deschis pentru credinciosi vreme de 8 zile.

In ianuarie 1496 in timpul unei procesiuni organizate in contextul unor mari inundatii, Erasmus se vindeca miraculos.