Ciuma

In perioada mariilor epidemii de ciuma din evul mediu , aprox jumatate din populatia Europei este decimata.Paris este lovit de mai multe ori de epidemii de ‘pestilence’(termen general utilizat pentru a descrie si alte epidemii in afara de ciuma).Pentru populatia medievala cauza bolii nu era naturala ci o consecinta a pedepsei divine.

Responsabilii nenorocirii erau repede identificati in persoana evreilor si a leprosilor acuzati de otravirea apei. Persecutiile duc de ex la executia a 900 de evrei la Strasbourg. Procesiuni de ‘flagelati’ strabat Europa cantand si biciuindu-se vreme de 33de zile si jumatate(varsta lui Isus), implorand pardonul. Cu timpul medicina face progrese in tratarea ciumei, realizand cauzele naturale ale acesteia. 

Hopital Saint Louis

In Paris,numarul mare de bolnavi si lipsa locurilor in singurul spital parizian( Hotel Dieu) duc la constructia spitalului St Louis sub regimul lui Henri 4. Prima constructie ridicata este capela-prima ceremonie fiind dedicata regelui Henri 4 assasinat in 1610. Incepand din 1612, noul spital, construit in afara orasului si avand ca scop izolarea ciumatilor, va permite ingrijirea bolnavilor in perioada marilor epidemii. Spitalul era deschis doar in perioada de epidemie. Functioneaza ca anexa a spitalului Hotel Dieu pe durata marii epidemii de ciuma(1616-1636 ;1651 1651 ;1670-1671 ;1709-1710 ;1729-1730). In rest, spitalul era inchis.

 

O perioada a fost utilizat ca depozit de cereale si in 1749 au fost inchisi cersetorii si vagabonzii din Paris. Incepind din 1773 devine spital permanent, jucand un rol important in dezvoltarea dermatologiei in sec 19(muzeu de mulaje dermatologice exista si azi). Proiectul si planurile spitalului in apartin lui Claude Chastillon(a creat Place de Voges).

Corpurile celor morti in urma epidemiilor de ciuma si lepra erau ingropati separat de restul crestinilor. La coltul dintre rue des Petits-Pères si bulevardul Saint-Germain, un parculet ocupa locul vechiului cimitir Saint-Germain care pana in 1576 e folosit exclusiv pentru victimele ciumei si leprei. In urma acordurilor dintre catolici si protestanti, cei din urma primesc dreptul de a-si ingropa mortii la Saint-Germain.

Pina in 1544, cimitirul e folosit de maladeria Saint-Germain, spital pentru leprosi care se situa unde astazi e Square Boucicaut. Spitalul era un fel de hotel pentru leprosi care de aici plecau in oras pentru a cersii. Cum burgul Saint-Germain se extinde, leprozeria e daramata, fiind prea apropiata de oras.