Regicid

In octombrie 1131, tragedia loveste curte regala a Frantei. Printul mostenitor Philippe, asociat la tron din 1129 si speranta regatului, moare la 16 ani intr-un accident de calarie.

La Paris, regele ridica oastea pentru a lupta impotriva seniorilor de Vexin. Orasul e in agitatie. Philippe calareste in fruntea cavalerilor pe o strada ce dadea printr-o arcada in Place de Greve (strada dispare in secolul XIX cu ocazia lucrarilor de extindere de la Hotel de Ville). Deodata, un porc speriat de vacarmul calaretilor, fuge in drum intre picioarele calului regal care se cabreaza si da cu cavalerul de pamant. Ranit la cap, printul e transportat intr-o cladire vecina unde, dupa cateva ceasuri de agonie dureroasa, moare lasand regatul intr-o situatie dificila.

Fratele sau, Louis, e obligat sa renunte la cariera religioasa pentru a deveni rege. Casatoria sa cu Ailinor d’Aquitanie va fi un esec, terminandu-se cu separarea celor doi. Eilnor se recasatoreste cu Henri Plantagenet, care devine regele Angliei. Ducatul Aquitaniei intra sub stapanire engleza, creandu-se astfel premizele viitorului razboi de 100 de ani. Se poate spune, asadar, ca la originea Razboiului de 100 de ani se afla un…porc.

Porcul are o reputatie proasta in Evul Mediu. La Paris porcii se plimbau liberi pe strazile noroioase, hranindu-se cu dejectiile si gunoaiele abundente. Instrumentul mortii tanarului rege e un animal murdar si lipsit de noblete; evenimentele sunt interpretate ca un semn al maniei divine. In urma accidentului este interzisa prezenta porcilor in libertate pe strazi. Exceptie o fac porcii ce apartin de manastirea Saint-Antoine, care aveau in jurul gatului un clopotel pentru a-si semnala prezenta.