L’arène du Combat

Diferite planuri ale Parisului, datand din sec 18, mentioneaza locuri unde au loc lupte de animale. Astfel pe rue de Sevre in actualul arondisment 6 (cam pe unde se gaseste rue Mayet) exista un loc ingradit numit ‘Lupta de animale’. Pe perioada sarbatorilor( vreo 15 zile pe an) poporul se ingramadea sa asiste la confruntari sangeroasele intre caini puternici( in general era folosit dogul) si diverse animale precum taur, urs, lup, leu si tigru. Infruntarile intre tauri si caini predominau, de aceea locul mai era numit si ‘Lupta cu taurul’. Spectacolul sangeros nu era pe placul autoritatilor, dar poporul era mare amator de astfel de distractie.

Afluenta importanta duce la crearea unui spatiu mai mare pentru desfasurarea luptelor. Locul ales e situat la iesirea din Paris pe drumul catre Pantin, dincolo de spitalul Saint Louis. Bariera de Pantin devine Bariera Luptei ( du Combat). Dupa distrugerea ei in perioada Comunei, piata formata pe locul fostei bariere se numeste place du Combat. In prezent poarta numele Colonel Fabien in memoria unui luptator din Rezistenta franceza mort in al doilea razboi mondial.

Lupte intre animale sunt organizate intermitent pana la jumatatea secolului 19. Unii intreprinzatori incearca introducerea luptelor tip ‘corida’. In 1780 si 1781, Leleu mare intreprinzator in domeniu, incearca sa organizeze confruntari intre tauri si toreadori. Pentru a minimaliza riscurile sangereaza animalele inainte de a le baga in arena, taurii fiind aproape inconstienti. Politia refuza propunerea din pricina riscurilor si Leleu trebuie sa renunte la proiect. S-au pastrat afise publicitare care invita la ‘show’. Organizatorii prezinta animalele si numere care fac parte din spectacol. E laudata vigoarea bestiilor.

Printre atractiile promise se numara ursi luptatori, vanatoare de lup si de cerb tanar cu caini rapizi, Peccata( lupta intre magar si caini). Mistreti, lupi, ursi, tauri se lupta cu diferite tipuri de dog. Spectacolul se termina cu un foc de artificii. Multimea se inghesuie pentru a savura spectacolul sangeros excitand animalele si incurajandu-le. In cele din urma autoritatile vor interzice definitiv acest gen de ‘distractie’ revoltanta prin cruzimea ei.