Le bucher de Saint-Jean

Pl de Greve e locul unde in fiecare an se aprindea focul de Saint Jean pe data de 21 iunie. Dedicata Sfantului Ioan Botezatorul in calendarul crestin, sarbatoarea reproduce celebrarea solstitiului de vara in religiile paiene. Un mare foc de bucutie e aprins, reminiscenta a cultului solar.

La Paris focul e aprins in mod simbolic de catre rege. Cutuma dureaza pana la domnia lui Louis 15 care pune capat traditiei. Regele era mare iubitor de pisici iar ceremonia focului de Saint Jean in capitala cuprindea un detaliu mortal fata de felinele pariziene. Diferitele surse istorice descriu ceremonia in felul urmator : se ridica un stalp de aproximativ 20 de metri la baza caruia se construia un rug enorme. Partea ciudata e ca in varful respectivului stalp atarna de o coarda un sac/panier/ butoi in care erau inchise  20 de pisici.

Ceremonia se desfasura seara in sunet de trompete, concert muzical, salve de artilerie si focuri de artificii. Regele, cu o torta din ceara alba aprindea rugul. Bietele mate cadeau mistuindu-se in foc intr-un vacarm strapuns de miorlaituri sfasiitoare. Multimea era in delir, aclamand frenetic. In perioada domniei lui Charles 9 o trupa de soldati compusa din 120 de arcasi, 100 de halebartieri si 100 de archebuzieri era necesara pentru a controla poporul. Documente atesta plata efectuata de municipalitate persoanei ce se ocupa de logistica , in spetza aprovizionarea cu pisici. Intr-un an e atestata prezenta unei vulpi printre mate pentru « placere majestatii sale ». Pisica are o reputatie proasta, mai ales in Evul Mediu, fiind asociata diavolului.