Mort in exercitiul functiunii

Pe data de 18 februarie 1899, presa anunta decesul presedintelui Félix Faure. Comunicatul oficial vorbeste de moartea sa subita in urma unui atac de apoplexie. Franta e in doliu si ceremonia funebra e grandioasa.

In varsta de 58 de ani, Felix Faure e presedintele Frantei de 4 ani. Alegerea sa e o surpriza; Faure este un self-made man de origine modesta. Succesul in afaceri e urmat de o cariera politica care culmina, dupa asasinarea presedintelui Carnot si retragerea lui Casimir-Perier ,cu functia suprema in stat.

Sportiv, amator de vanatoare si de cai, noul presedinte nu se prea implica in dezbaterile politice. Totusi, apropierea politica cu Rusia culmineaza cu vizita familiei imperiale la Paris si constructia podului Alexandru III. Popularitatea presedintelui creste.

Faure se afla in cabinetul de lucru de la palatul Élysée cand e prins de slabiciune. Patru ore mai tarziu se stinge din viata inconjurat de familie ( avea doua fete) si de cativa apropiati. Moartea sa subita intriga opinia publica si zvonurile incep sa circule. Presedintele era un barbat sensibil la farmecele feminine. Legatura sa cu Marguerite Steinheil nu e un secret mai ales ca sotul damei, pictor de meserie, primeste numeroase comenzi de la presedentie. Se pare ca domnul Félix avea sangele fierbinte la 58 de ani.

In dupa-masa fatidica, Félix Faure nu era singur in cabinetul de lucru. Meg era alaturi de presedinte si cu multa abnegatie practica o felatie. Din nefericire, placutul moment erotic degenereaza intr-o criza de apoplexie fatala. Marguerite paraseste in urgenta si cu multa discretie palatul. Se spune ca un preot chemat la capul muribundului, il intreaba pe valet daca presedintele si-a pastrat cunostinta. „Nu, a iesit de intrarea de serviciu”, raspunde valetul.