Favorita poate fi definita ca si amanta preferata a regelui. Apogeul favoritelor se manifesta in perioada cuprinsa intre domnia lui Francois 1 si cea a lui Louis 14. Casatoriile regale se faceau in general din interese de stat. Regele, nefericit langa o femeie pe care inima nu o alese, cauta compensatie in amorul adulter. Practica amantelor nu era o noutate in schimb, puterea si influenta acestor ibovnice regale se manifesta intensiv intre secolele 15 si 18. Pentru a pastra prestigiul sangelui si respectul marii nobilimi alegerea se facea intre fete care proveneau din mariile familii aristocratice.De caracter diferit, favoritele  guvernau sufletul regelui prin frumusetea si inteligenta lor. Suveranii au nevoie si de conversatie nu doar de gulu-gulu. Copiii pe care favorita ii are cu regele sunt in mare parte recunoscuti de catre acesta.

DINASTIA DE VALOIS

Charles 6 rege sub tutela ia puterea la 20 de ani. 4 ani mai tarziu are prima criza de nebunie.  Regele manifesta periodic dezechilibrul mintal prin perioade de absenta care vor degenera treptat in adevarata nebunie. Regina terorizata de crizele suveranului care dadea dovada si de un apetit sexual exacerbat gaseste o fata din nobilime pentru a-l ingriji pe Charles. Odinette de Champdivers , fiica unui ofiter al regelui, intra in gratiile regelui care de obicei isi brutaliza anturajul in perioadele de nebunie. Izolat la castelul Saint Pol, cu unchii sai care se luptau pentru controlul puterii, regele se bucura de compania fetei care tine la el sincer.

Charles si Agnès

Influenta lui Agnès Sorel  sa asupra lui Charles VII e enorma. Cu ea incepe seria favoritelor la curtea regala, relatia lor fiind oficializata de regele casatorit.

Plus

Henri si Diane

Henri este cel de-al doilea baiat al regelui François Ier. Dupa patru ani de captivitate in Spania, copilul revine la curte la vasta de 11 ani. Afectat de anii petrecuti ca prizonier e timid si retras. Tatal sau, sub influenta ideilor renascentiste, vrea sa faca din el un adevarat print cu educatie si maniere.

Diane de Poitiers , doamna de onoare a reginei Eleonora de Austria e aleasa de François Ier in acest scop.

Plus

Charles si Marie

In toamna anului 1566, regele Charles IX vaneaza in apropiere de Orléans cand o intalneste pe  Marie Touchet, tanara protestanta apartinand micii nobilimi. Intre cei doi e dragoste la prima vedere. Relatia lor dureaza pana la moartea regelui.

Pentru a fii aproape de Marie, regele ii cere surorii sale, Margueritte de Valois sa o angajeze ca si camerista. Stabilita la Paris, traieste marea iubire pana cand Charles se casatoreste cu Elisabetha de Austria. Marie se retrage la Orleans unde regele vine sa o vada.

Dupa masacrul de la Sfantul Bartolomeu,  sanatatea regelui declina. E bantuit de cosmaruri si ros de culpabilitate. Pentru a-l calma, regina-mama Catherine de Medicis, o readuce la curte pe Marie Touchet. Pana la moartea regelui cei doi raman impreuna. Marie naste un baiat care e legitimat de catre Charles.

Dupa moartea suveranului, Marie se casatoreste cu guvernatorul orasului Orleans. Impreuna vor avea doua fete.

22bis rue du Pont Louis-Philippe

DINASTIA DE BOURBON

Ultimul Valois pe tronul Frantei, Henri III e asasinat la Saint-Cloud de catre calugarul Jacques Clément.  Henri de Navarre, casatorit cu Marguerite de Valois ( sora regelui) e desemnat ca succesor de catre regele muribund.

Noul suveran urca pe tron sub denumire de Henri IV. Cu el e inaugurata dinastia de Bourbon care domneste pana la instaurarea republicii.

Henri si Gabrielle

Henri de Navarre are trei pasiuni in viata: razboiul, femeile si vanatoarea. Din pricina aventurilor sentimentale numeroase soldate cu un numar impresionant de mostenitori,  e poreclit de catre popor „le Vert-Galant”.

Plus

Louis XIV

Louis XIV e initiat in tainele amorului la varsta de 14 ani, la initiativa reginei-mama, Anne de Austria. Tanarul monarh prinde gust de astfel de experiente si de-a lungul domniei nu se sfieste spre nemultumirea bisericii. Dintre toate cuceririle feminine ale Regelui Soare, marchiza de Montespan este cea mai celebra, detinand rolul de favorita vreme de 14 ani

Plus

Louis XV, rege libertin

Louis XV nu e interesat de problemele politice, lasand in sarcina ministrilor conducerea regatului. Regele, de constitutie atletica si chip frumos, e considerat „cel mai frumos barbat din regat” insa personalitatea sa e nesigura si influentabila. Popularitatea de care se bucura la inceputul domniei dispare cu timpul si din cauza favoritei regale, marchiza de Pompadour, intriganta de conditie modesta.

Plus