Revolutia accelereaza laicizarea societatii si schimbarea mentalitatilor in privinta prostitutiei. Sunt adoptate legi pentru incadrarea comertului sexual. Bordelurile sunt strict controlate de politie care se foloseste prostituatele ca indicatori. Apogeul e perioada Belle Epoque inainte pe primul razboi mondial si in „années folles” intre cele doua razboaie mondiale.

Chabanais

Le Sphynx

In al doilea arondisment al Parisului, pe strada Chabanais la numarul 2 se gasea cel mai cunoscut bordel din capitala: „Le Chabanais”. In 1878, domnisoara Kelly, o fosta curtizana ce stransese avere, deschide o casa de toleranta, investind o suma considerabila(peste 1 700 000 de franci) in decorarea interiorului. Fiecare din cele 30 de camere era amenajata conform unei teme diferite. Exteriorul modest al cladirii contrasta cu fastul somptuos din interiorul. Un decor de grota subterana cu cascade conducea la sala Pompei cu peretii oglinzi si decorata de 16 medalioane pictate de Toulouse-Lautrec. Aici cientul achizitiona jetoanele cu care achita diferitele rafinamente propuse. Exista o camera indiana, una spaniola, o alta turca iar camera venetiana avea un pat imens in forma de cochilie. Camera maura era preferata lui Maupassant. Camera japoneza, datorita decorului sau, a fost premiata la Expozitia Universala din 1900. Clientela locului era extrem de selecta. Edward al 7lea frecventa locul in perioada in care era doar print de Wales. Camera hindu era favorita sa. Aici instalase o cada de baie din cupru in forma de lebada cu bust de sfinx pe care o umplea cu sampanie inainte de utilizare. Un alt obiect interasant era fotoliu de voluptate, un mobilier de permitea corpulentului print practicarea diverselor acrobatii sexuale. Printre clientii celebriii se mai numara regele Portugaliei, printul Indiilor britanice, Guy de Maupassant, Marlene Dietricht si Eric Maria Remarque. Membrii clubului ‘Jockey Club'(club ce cuprindea membrii vechii aristocratii franceze si mari industriasi) faceau parte din clientela stabilimentului. Luxul si diferitele rafinamente si extravagante erotice fac din le Chabanais un popas obligatoriu pentru diferite personalitati politice si diplomatice care viziteaza Parisul. Cand un invitat de marca vroia sa viziteze locul se marca in programul oficial al respectivului: ‘vizita la presedintele Senatului’. In 1946 legea Martha Richard ( consiliera si fosta prostituata)duce la interzicerea bordelurilor in Franta. Mobilierul si diferitele obiecte ce decorau fostul templu al placerilor sunt vandute la licitatie in 1951. Cada de baie a lui Edward 7th e cumparata si oferita lui Dali de catre admiratorii sai.

Marthe se cunoaste in comertul de placeri. Sphinx e un model intre bordeluri. Spre deosebire de celelalte case de placeri care se instaleaza in locuri déjà construite, cladirea ce contine curvele de la Sphinx e special construita pentru a indeplini rolul de bordel. Arhitectul Henri Sauvage, figura marcanta in art nouveau si art deco, concepe o structura destinata prostitutiei de lux. Cladirea in stil neo-egiptean elaganta dar discreta cum cerea legea cunoaste celebritatea in anii 30. Situata in apropiere de celebrele La Coupole si

Anecdote