Colaborare orizontala

Declansarea celui de-al doilea razboi mondial duce la infrangerea Frantei care este ocupata partial de catre armata germana. Capitala se muta la Vichy si guvernul- marioneta creat de marechalul Petin colaboreaza intens cu nazistii.

Numeroase servicii militare si administrative germane se instaleaza la Paris in cladiri rechizitionate.  Un serviciu special al armatei se ocupa cu organizarea de vacante la Paris pentru soldatii germani. Ghidul soldatului german la Paris e tiparit in acest scop.

Pentru medicii germani bordelurile franceze au o igiena deficitara, nefiind destul de supravegheate de autoritati. Prin urmare, unele case de toleranta sunt selectionate exclusiv pentru personalul german. Prostituatele sunt controlate de 2 ori pe saptamana sub supraveghere germana. Cele care au dreptul de munca prezinta clientului o carte de inspectie numerotata.

In exteriorul bordelului se specifica daca locul e rezervat soldatilor germani sau daca este interzis acestora.

Intre ofiteri si soldati se face o distinctie clara in privinta caselor de toleranta. Pentru ofiteri sunt rezervate bordelurile de lux, pe care un soldat nu si le permite financiar. In Paris, Le Sphynx, Le Chabanais  si One Two Two ocupa podiumul prostitutiei de lux. Toate trei sunt rechizitionate.

In 1945 un proiect de inchidere a caselor de toleranta e propus de consilierul arondismentului 4 din Paris, Marthe Richard. Mai multe motive sunt invocate pentru adoptarea respectivei hotarari : desfraul organizat cu aprobarea societatii, mediul criminal care profita de legalizare si pe deasupra colaborarea cu germanii in perioada ocupatiei. Adoptata in departamentul Senei, decizia de a inchide bordelurile se va aplica la nivel national incepand din noiembrie 1946.

Marthe Richard

Nascuta intr-o familie modesta, Marthe va cunoaste timpuriu lumea dura a prostitutiei. Fuge de acasa de mai multe ori si la 16 ani incepe sa faca trotuarul ajungand in cele din urma sa presteze intr-un bordel pentru militari( un fel de uzine de prostituate sau ‘maison de abattage’ in french) cu o medie de 50 de clienti pe zi. Se imbolnaveste de sifilis, e arestata de politie si fuge la Paris. Aici se prostitueaza intr-un bordel pe rue Godot de Mauroy( strada ocupa un loc de cinste in domeniul prostitutiei de ambele sexe).

Clientela si conditiile de lucru sunt diferite. Va cunoaste un industrias bogat cu care se va si casatori intrand in societatea burgheza. Nu reuseste sa fie stearsa din evidenta moravurilor. Isi descopera pasiunea pentru aviatie fiind una dintre primele femei cu brevet de aviator. Un grav accident de aviatia o lasa cu sechele( sterilitate). In plus are tendinta de a minti sustinand in fata jurnalistilor ca a batut recordul feminin de distanta in avion cand, de fapt, face o parte din parcurs cu trenul. Sotul sau e ucis pe front si Marthe Richer( adevaratul sau nume) ramane vaduva, tanara si bogata. Dupa spusele sale incepe sa lucreza pentru serviciul de contra-spionaj francez.

Cariera sa de spion e terminata dar in anii 30 va publica sub pseudonimul Marthe Richard, o carte in care vorbeste despre activitatea sa de spion. Cunoaste un mare succes si devine best-seller fiind ecranizata in 1937( Marthe Richard au service de la France).

Activitatea sa in perioade celui de-al 2 lea razboi mondial e dubioasa. Gestapo-ul nu o baga in seama, dovada ca marea spioana din memoriile sale era o inventie. Oricum dupa terminarea razboiului se tine de mare rezistenta, desi se pare ca intra in legatura cu Fortele franceze interioare abia in vara lui 1944. O ancheta a Sigurantei din anii 50 o acuza de furt, asociatie infractionala, fabricare de acte false fiind detinuta la inchisoarea Petite-Roquette( in ar 11 se situa pe rue de la Roquette pe locul ocupar azi de Square de la Roquette). In cele din urma nu e condamnata.

Este aleasa consilier in 1945 si propune celebra lege anti-bordel. Mii de prostituate ajung pe trotuar fara nici un control sanitar. Marthe Richard isi schimba parerea dupa 5 ani  si va propune redeschiderea lupanarelor in conditii controlate de stat, unde ‘doamnele’ au un statut de functionar, recanstigandu-si astfel demnitatea.

Ironia istoriei e ca Marthe, prin casatoria cu un englez, devine cetatean britanic, cererile de reintegrare pe care le face mai tarziu fiind refuzate. Drept urmare, Marthe e aleasa ilegal in functia de cosilier. Urmand logica legii, tot ce a votat se anuleaza.