Bugetul important consacrat divinatiei, prezenta horoscopului in mas media si zecile de mii de ‘profesionisti’ in ‘stiintele paranormale’  atesta interesul deosebit pe care francezii il acorda ocultismului. Pasiunea pentru supranatural e veche in societatea franceza. Paris de-a lungul timpului cunoaste diferite manifestari legate de domeniul magiei.

Personalitati din diverse domenii, aristocrati, mari burghezi si clase populare, dar si membrii ai clerului se pasioneaza si cred cu tarie in eficienta unor practici supranaturale care traverseaza secolele. Vrajitori, ghicitori si alti magicieni sunt numerosi mai ales in capitala. Vrajitoria e apanajul claselor populare. Magia, astrologia, alchimia, divinatia formeaza artele oculte.

Vanatoarea de vrajitoare obsedeaza occidentul in secolele 16 si 17. Justita pariziana da dovada de moderatie in cazurile de vrajitorie, executiile publice pentru pactizare cu demonul si alte rautati sunt putin numeroase. Parlamentul din Paris tempereaza ardoarea vanatorilor de vrajitoare din provincie si anuleaza majoritatea condamnarilor la moarte pronuntate de tribunale regionale. In timp ce in tarile germane ardeau zeci de mii de ruguri, la Paris numarul condamnarilor pentru vrajitorie e relaiv moderat.

Afacerea otravurilor, celebru dosar criminal instruit de justitie in timpul lui Louis 14 dezvaluie o lume in care asasinatul si vrajitoria impregnata de practici sataniste influenteaza pana in sferele de putere si anturajul apropiat al regelui. Vrajitorii si adeptii diavolului sunt ridiculizati in epoca luminilor dar fascinatia pentru supranatural ramane. Succesul italianului Giuseppe Balsamo si a germanului Mesmer in capitala Frantei denota sensibilitatea elitelor fata de procedee magice. Divinatia sub diferitele ei forme are adepti celebri in perioada revolutionara. Danton, Robespierre, Napoleon si altii sunt amatori.

Secolul 19 sub influenta romantismului redescopera pasiunea diavolului si a lumii de dincolo. La Pere Lachaise se spune ca mormantul lui Alan Kardec, parintele spiritismului e cel mai inflorit din tot cimitirul. Pasiunea pentru mister si magie se exprima si prin diferitele asociatii secrete create in epoca moderna. Toata lumea cunoaste influenta franc-masoneriei in randul elitelor. Revolutia franceza si brusca ruptura cu catolicismul operata in cadrul societatii franceze lasa un gol spiritual care trebuie umplut. Ofertele abunda.

Alchimia

Cautarea nemuririi e o veche fantasma a omenirii. Alchimia aplica o gandire mistica asupra practicilor chimice care au ca si scop transformarea metalelor si obtinerea diverselor panacee.  Obiectivul final este  gasirea pietrei filosofale care permite transformarea metalului ordinar in aur; si obtinerea panaceului universal, remediu impotriva bolii si batranetii. Raspandirea si dezvoltarea alchimiei in evul mediu  pune bazele chimiei moderne.

More

Magi si sarlatani

Ocultisme&Co

Witchcraft in Paris

Read more