Sfintii protectori ai Parisului

Saint Denis

Denis, misionar crestin, e decapitat de romani in secolul III la Paris. Legenda sa se raspandeste cateva secole mai tarziu prin confuzia sa cu sfantul Denis Aerophagitul, discipol al sfantului Paul. Denis din Paris intruneste caracteristicile mai multor personaje. Este un sfant cephalophor, adica isi poarta capul dupa decapitare.

Saint Marcel

Marcel e al noulea episcop al Parisului. Viata sa e putin cunoscuta fiind povestita intr-o carte scrisa la cererea sfantului Germain, de catre Fortunat. Realitatea istorica e inlocuita de una mitologica.

Marcel se naste la Paris, langa Petit Pont, intr-o familie modesta. Se consacra religiei si ajunge episcop. Dupa consacrarea sa urmeaza episodul cel mai insemnat din viata sfantului, invingerea dragonului.

O matroana infidela, moare. Mormantul sau e vizitat de un dragon care-i devoreaza corpul. Speriati, vecinii si servitorii parasesc locul. Marcel, strange in jurul sau poporul si iese din oras in calea bestiei. Dragonul iese din padure si se indreapta catre mormant. In fata lui Marcel, ingenuncheaza. Episcopul il loveste de 3 ori cu carja, ii pune esarfa in jurul gatului si il conduce departe de granitele orasului.

Autoritatea episcopului e incontestabila in urma alungarii dragonului. In perioada post-romana, orasul e greu incercat de invaziile barbare. Marcel se substitue institutiilor deficiente si devine un model paternal pentru populatie.

Dupa moarte, mormantul sau ( situat undeva pe la coltul dintre strada Gobelins si bulevardul Saint-Marcel) atrage pelerinii. Instaurat de Germain, cultul lui Saint-Marcel e deosebit de popular in randul parizienilor pana in secolulu XVIII.

La revolutie, moastele sale pastrate la Notre-Dame sunt aruncate in Sena fiind pierdute pentru totdeauna. Vechea biserica din cartierul Saint-Marcel e inlocuita de una neo-gothica care va lasa locul in secolul XX unei biserici moderne.

Sainte Genevieve

Née à Nanterre vers 420, l’évêque saint Germain l’Auxerrois la remarque alors qu’elle a sept ans, et la consacre à Dieu.

Quand en 451 les Huns de Attila menacent la ville, elle persuade les Parisiens de ne pas s’affoler et de rester. Elle acquiert ainsi un grand prestige. En 475, le chef franc, Childéric, assiège Paris et veut réduire ses habitants par la famine. Elle intervient encore et use de son influence pour se rendre en Champagne, jusqu’à Troyes, afin d’y obtenir des vivres qu’elle rapporte en bateau sur la Seine.

Sa réputation court jusqu’en Syrie où saint Syméon le Stylite, du haut de sa colonne, se recommande à sa prière.

Après sa mort vers 500, sainte Geneviève continue de protéger Paris. À plusieurs reprises, la procession de ses reliques à travers la ville écarte l’ennemi. Elle a donné son nom à la colline qui surplombe la Seine.

O nobila matroana, infidela, moare. Mormantul sau e vizitat de un dragon care devoreaza corpul. Speriati, vecinii si servitorii parasesc locul. Marcel, strange in jurul sau poporul si iese din oras in calea bestiei. Dragonul iese din padure si se indreapta catre mormant. In fata lui Marcel ingenuncheaza. Acesta illoveste de 3 ori cu carja ii pune esarfa in jurul gatului si il conduce departe.