Cadoudal

Bonaparte profita de popularitate si influenta sa pentru a impune tarii un regim personal care va culmina cu proclamarea imperiului si incoronarea lui Napoleon la Notre-Dame. Tentativele de rezistenta sunt spulberate. Politia politica pandeste orice tentativa de rebeliune. La inceputul secolului 19, inamicul public nr 1 se numeste Georges Cadoudal

Intr-o noapte de august 1803, o fregata engleza debarca clandestin pe tarmul normand un grup de barbati animati de o singura idee : rapirea primului consul Napoleon Bonaparte. Seful grupului, generalul Georges Cadoudal e un erou al fortelor armate regaliste si un dusman neampacat al Republicii.

Unul dupa altul complicii sai sunt capturati. Cadoudal se ascunde langa Pantheon pe rue Vieille-Sainte-Genevieve. Complicii sai hotaresc sa-l mute pe rue du Four langa Saint-Sulpice. Dar informatorii politiei au infiltrat grupul cospiratorilor. Catre 7 seara Cadoudal urca intr-o birja in Place du Pantheon. Politia informata intervine. Impreuna cu un complice, Cadoudal urca in trasura si fuge pe strazile Cartierului latin.

Doi inspectori de politie incearca sa-l opreasca pe langa rue Monsieur Leprice(ar 6). Cadoudal ii doboara si continua pe jos. Silueta sa gigantica nu trece neobservata. Numeroasele afiche puse de prefectura dadeau semnalamentele celui mai cautat om din Franta : statura de taur si forta herculeana. In Place de l’Odeon un politist il recunoaste. La strigatele lui multimea se mobilizeaza si in cele din urma, cu mari eforturi, Cadoudal e capturat.

Condamnat la moarte si guillotinat impreuna cu o parte din complicii sai in Place de Greve. In fata oamenilor sai pentru a isi arata determinarea Cadoudal cere sa fie executat primul si moare strigand ‘vive le roi’.

Orsini

Orsini e o figura insemnata a revolutiei italiene. Dezamagit de atitudinea Frantei fata de lupta nationala italiana il considera pe Napoleon inamic prin faptul ca intervine militar in 1849 in Italia stopand temporar desafarsirea natiunii italiene. Atentatul pe care il organizeaza vizeaza un dusman al Italiei. E drept ca multi revolutionari italieni nu aproba directia radicala a lui Orsini. Aflat in Anglia prepara cu ajutorul unor complici bombe destinate trasurii imperiale.