Paris 1667 – 500.000 de locuitori se inghesuie in cel mai populat oras european la vremea aceea. Strazi inguste si intortocheate, in care soarele ajunge rareori, zone de non-drept unde se aciuau vagabonzi, cersetori, hoti, prostituate, dezertori si alti marginalizati ai societatii. Noaptea, orasul devine o capcana pentru trecatorul intarziat. Intunericul e total: 3 torte lumineaza plapand in fata la Marele Chatelet, langa Hotel de Nestle si in cimitirul Inocentilor. Iluminatul public era inexistent.

O hotarare regala impune constituirea unui corp de paza format din particulari ce sunt obligati sa participe prin rotatie la ‘guet’. Rolul lor era de a patrula noaptea pe strazile orasului. Eficienta acestor soldati amatori, ce aveau cu totul alte preocupari decat meseria armelor, lasa evident de dorit. Burghezii instariti preferau sa plateasca pentru a fi scutiti de acest serviciu. In secolul 16, securitatea si ordinea publica sunt in sarcina corpului de arcasi pedestri si calare. Gravele probleme de securitate publica ii determina insa pe Louis XVI si pe ministrul sau, Colbert, sa creeze postul de locotenent general de politie.

Primul numit in acesta functie este Nicolas de la Reynie, avocat si membru al aristocratiei judiciare. Obligat sa jongleze intre interesele diferitelor forte ale regatului, pune bazele unui serviciu de politie eficient, beneficiind de sustinerea monarhului care ii si acorda puteri sporite in acest sens. Interesant este faptul ca doua asasinate vor crea contextul prielnic pentru Colbert de reforma a politiei. Explicatia: inainte prerogativele politienesti erau impartite intre un locotenent criminalist si unul civil, ambii considerandu-se responsabili cu securitatea capitalei.

Asasinatul lui Jacques Tardieu

In vara lui 1665, in ziua in care se comemora masacrul de Sfantul Bartolomeu, asasinatul locotenentului criminalist Janques Tardieu socheaza opinia publica si grabeste reforma politiei. Batranul functionar forma impreuna cu sotia Marie un cuplu de avari celebru in intregul Paris. Racine, Moliere, Boilleau se inspira din viata acestora. Personajul avarului lui Moliere are ca model figura acestui magistrat enorm de bogat, dar traind intr-o saracie lucie sub nivelul unui cersetor, impreuna cu nevasta, enorma creatura in zdrente care dupa unii martori ai epocii il batea pe responsabilul cu securitatea orasului. Scandalul enorm declansat de moartea sa este amplificat de asasinarea celuilalt locotenent (civil) de catre propria-i fiica – orasul ramane fara capii politiei. Postul nou infintat de locotenent general al politiei se substitue astfel celor doua functii.

Crima

Justitie

Pedeapsa