Mata Hari

In dimineata zilei de 13 februarie 1917, comisarul Priolet insotit de 5 inspectori intra in hotelul Plaza Palace(25 avenue Montaigne) oprindu-se in fata camerei 113. O femeie supla si inalta, cu tenul mat si aspect exotic, in floarea varstei, deschide. Acuzata de spionaj in favoarea Germaniei, Margaretha MacLeod e arestata si inchisa la Saint Lazare(107 rue Faubourg Saint-Denis).

Margaretha Zelle s-a nascut pe 7 august 1786 in Olanda. Casatorita la 19 ani cu un ofiter din colonii, traieste alaturi de acesta in Indonezia. Cuplul are 2 copii, un baiat si o fata. Baiatul moare suspect in urma unei febre si relatia intre parinti se degradeaza puternic. Abandonandu-si sotul care pastreaza cel de –al doilea copil, Margaretha ajunge la Paris in 1904.Lucreaza o vreme ca model pentru artisti, dar nemultumita pleaca in Olanda. In acelasi an revine in capitala Frantei, dar cu o alta strategie.

 

Inchiriaza o camera la Grand Hotel(azi Intercontinental Paris le Grand, 2 rue Scribe) si se prezinta ca Lady MacLeod, vaduva de ofiter si fiica de preoteasa hindou, crescuta intr-un templu si initiata in misterele religioase.Numele pe care i l-au dat preotii : Mata Hari(ochiul zilei) ; La inceput lucreaza pentru circul Molier( rue Benouville) unde executa un numar de calarie inbracata leger in tinuta de dansatoare hindou. Cariera sa de dansatoare incepe in saloanele mondene unde e invitata de protipendada avida de noutati. Emile Guimet ii propune sa danseze in muzeul pe care il crease(6 Place d’Iena). Interpretarea lui Shiva intr-o tinuta deosebit de legera ii aduc un renume fenomenal. Lipsa tehnicii coregrafice se compenseaza prin erotism.

Celebra, rasfatata de nenumarati amanti, devine prizoniera personajului pe care l-a creat. Talentele sale se manifesta in special in cercurile exclusiviste ale elitelor, fascinate de exotismul erotic. Inceputul primului razboi mondial o prinde la Berlin de unde pleaca in Olanda fara bani. Consulul german de la Amsterdam in propune sa lucreze ca spion la Paris. Lipsurile materiale o determinz sa accepte banii germanilor. Fiind o mondena avea acces la cercurile elitiste de unde se puteau sustrage informatii. Agentul H21(nume de cod) nu spioneaza mare lucru. Incearca o intelegere cu francezii, jocul sau dublu fiind cunoscut de catre germani. Un mesaj intentionat trimis de nemti si interceptat de francezi(cifrul era cunoscut ) o deconspira.

 

Inconstienta, neatentia si amatorismul acestei femei indragostita ‘la nebunie’ de un tanar ofiter rus(vroia sa renunte la tot pentru el) vor avea consecinte tragice. In vreme de razboi statul are nevoie de ‘tapi ispasitori’.Cosmopolitismul si moravurile legere o condamna in ochii opiniei publice, Mata Hari e executata in fosa de la fortul Vincennes pe 15 octombrie 1917. In 1904, Mata Hari executa un celebru numar de dansuri ‘dezbracate’ in restaurantul situat la primul etaj al turnului Eiffel. In 1917 statia de radiotelegrafie instalata de armata in acelasi turn, intercepteaza telegrama germana care va duce la arestarea si punerea sub acuzare adansatoarei.