Mata Hari

In dimineata zilei de 13 februarie 1917, comisarul Priolet insotit de 5 inspectori intra in hotelul Plaza Palace (25 avenue Montaigne) oprindu-se in fata camerei 113. O femeie supla si inalta, cu tenul mat si aspect exotic, in floarea varstei, deschide. Acuzata de spionaj in favoarea Germaniei, Margaretha MacLeod e arestata si inchisa la Saint Lazare (107 rue Faubourg Saint-Denis).

 

Margaretha Geertruida „Margreet” MacLeod (nascuta Zelle) s-a nascut pe 7 august 1786, in Leeuwarden, Olanda. Casatorita la 19 ani cu un ofiter din colonii, traieste alaturi de acesta in Indonezia. Cuplul are 2 copii, un baiat si o fata. Baiatul moare suspect in urma unei febre, iar relatia intre parinti se degradeaza puternic ulterior. Abandonandu-si sotul, care pastreaza cel de-al doilea copil, Margaretha ajunge la Paris in 1904. Lucreaza o vreme ca model pentru artisti, dar nemultumita pleaca in Olanda. In acelasi an revine in capitala Frantei, dar cu o alta strategie.

Inchiriaza o camera la Grand Hotel (Intercontinental Paris le Grand, 2 rue Scribe) si se prezinta ca fiind Lady MacLeod, vaduva de ofiter si fiica de preoteasa hindou, crescuta intr-un templu si initiata in misterele religioase. Numele pe care i l-au dat preotii : Mata Hari (ochiul zilei). La inceput lucreaza pentru circul Molier( rue Benouville), unde executa un numar de calarie imbracata lejer, in tinuta de dansatoare hindou. Cariera sa de dansatoare incepe in saloanele mondene, unde e invitata de protipendada avida de noutati. Emile Guimet ii propune sa danseze in muzeul pe care il crease (6 Place d’Iena). Interpretarea lui Shiva intr-o tinuta deosebit de lejera, ii aduce un renume fenomenal. Coregrafia aproximativa e compensata prin erotism. Celebra, rasfatata de nenumarati amanti, devine prizoniera personajului pe care l-a creat. Talentele sale se manifesta in special in cercurile exclusiviste ale elitelor, fascinate de exotismul erotic.

Inceputul primului razboi mondial o prinde la Berlin, de unde pleaca in Olanda, fara bani. Consulul german de la Amsterdam ii propune sa lucreze ca spion la Paris. Lipsurile materiale o determina sa accepte banii germanilor. Fiind o mondena, avea acces la cercurile elitiste, de unde se puteau sustrage informatii utile Germaniei. Agentul H21 (nume de cod) nu obtine insa informatii spectaculoase. Incearca o intelegere cu francezii, jocul sau dublu fiind cunoscut de catre germani. Un mesaj intentionat trimis de nemti si interceptat de francezi (cifrul era cunoscut ), o deconspira. Inconstienta, neatentia si amatorismul acestei femei indragostita ‘la nebunie’ de un tanar ofiter rus (vroia sa renunte la tot pentru el) vor avea consecinte tragice. In vreme de razboi, statul are nevoie de ‘tapi ispasitori’. Cosmopolitismul si moravurile lejere de care a dat dovada, sunt suficiente pentru a o condamnata  in ochii opiniei publice.

Mata Hari e executata in fosa de la fortul Vincennes pe 15 octombrie 1917.

Ca o ironie a sortii, de turnul Eiffel se leaga atata marirea, cat si decaderea acestui personaj. In 1904, Mata Hari executa un celebru numar de dansuri ‘dezbracate’ in restaurantul situat la primul etaj al turnului Eiffel. In 1917, statia de radiotelegrafie instalata de armata in acelasi turn intercepteaza telegrama germana care va duce la arestarea si punerea sub acuzare a dansatoarei.

Mata Hari execution

Centru diplomatic international, Paris e punctul de intalnire pentru agentii  diferitelor state si grupuri. Traditia revolutionara franceza constituie un model si o sursa de inspiratie pentru miscari revolutionare diverse. Reprimate in tarile de origine, grupurile de revolutionari se exileaza, iar Franta e una dintre destinatiile preferate.In secolele 19 si 20 atitudinea statului e relativ toleranta cata vreme prezenta lor e discreta.