Le Bal des ardents

Domnia lui Charles VI e lunga si catastrofica pentru regatul Frantei. Suveranul isi pierde mintile de tanar , alternand perioade de nebunie cu episoade- din ce in ce mai rare- de luciditate .

Prima sa criza de dementa se manifesta in 1392.  Traversand,in fruntea armatelor,  padurea din imprejurimile orasului Mans, Charles se gaseste fata in fata cu un batran ermit. Vagabondul incepe sa turuie profetic. Toropit, regele reactioneaza surprinzator. Probabil se vede inconjurat de dusmani si amenintat cand incepe sa loveasca cu sabia in propria sa suita. Apuca sa ucida patru servitori inainte de a fii imobilizat.

 Anul urmator are loc un eveniment care va pecetlui destinul regelui. La 28 ianuarie 1393 regina Isabeau de Bavaria organizeaza un bal cu ocazia casatoriei uneia dintre domisoarele sale de onoare. Exista doua opinii in privinta locului unde se desfasoara balul.Dupa unii e in afara Parisului si ar corespunde hotelului Reine blanche. Altii afirma ca totul se intampla la hotel Saint-Pol, resedinta regelui.

Hugonin de Guisay si alti 5 aristoctati din suita regelui propun o mascarada pentru a distra nuntasii. Impreuna cu regele se deghizeaza in salbatici.Mastile si costumele sunt acoperite de smoala, pene si par. Legati intre ei cei sapte danseaza grotesc sub privirile uimite ale invitatiilor.  Regele nefiind legat e oprit de ducesa de Berry care il recunoaste.

Intra Philippe d’Orleans, fratele regelui.Curios, se apropie cu torta pentru a lumina scena. Costumele inflamabile se aprind imediat declansand panica generala. Sarmanii cavaleri par a fii demoni de foc in disperarea lor.  Unul singur isi desface legatura si sare intr-un bazin de spalat vase,salvandusi viata. Ducesa de Berry inabuse cu mantia flacarile de pe costumul regelui Parizienii se scandalizeaza, regele fiind considerat inocent sau mai degraba iresponsabil datorita bolii. Ca urmare a tragediei hotelul este distrus la ordinul regelui in 1404. La sfarsitul secolului 15 un alt edificiu e ridicat pe locul fostului hotel.